Εκτοξεύτηκαν οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες την περίοδο του lockdown

Πρέπει να διαβάσετε

Κατακόρυφη αύξηση 134% κατέγραψαν οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες που δέχτηκε η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ITE τον φετινό Απρίλιο και Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Τους μήνες Απρίλιο-Μάιο πέρυσι η Γραμμή είχε δεχτεί 855 αναφορές, αριθμός που εκτινάχθηκε στις 2000 την αντίστοιχη περίοδο του lockdown. Πολλοί επιτήδειοι βρήκαν τότε πρόσφορο έδαφος για να εξαπατήσουν πολίτες που ήθελαν να αγοράσουν προϊόντα μέσω του Διαδικτύου γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε ποιες ιστοσελίδες θα απευθυνθούμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η υπεύθυνη της SafeLine Μελτίνη Χριστοδουλάκη.

Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν από ενήλικες και σχετίζονταν με διαδικτυακές αγορές στην πλειοψηφία των οποίων οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ αυτό που παρήγγειλαν ή ότι παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στον προϊόν που είχαν επιλέξει. Σε πολλά περιστατικά επίσης δεν τηρούνταν οι όροι επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων.

Σύμφωνα με την κα. Χριστοδουλάκη υπήρξαν και καταγγελίες για περιστατικά όπου ενώ οι καταγγέλλοντες πλήρωσαν, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο.

Όσον αφορά στον αριθμό των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με την ίδια παρέμεινε σταθερός το επίμαχο διάστημα στη χώρα μας, ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέγραψε σημαντική αύξηση. «Είναι πολύ σημαντικό αν συναντήσουμε στο Διαδίκτυο εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης να το καταγγείλει έστω και ανώνυμα στη SafeLine.gr. Επίσης, οι γονείς να ελέγξουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα, να σιγουρευτούν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις φωτογραφίες που οι ίδιοι οι γονείς ανεβάζουν σε σχέση με τα παιδιά τους» πρόσθεσε η κα. Χριστοδουλάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα