«Εκτόξευση» στα κρούσματα γρίπης – Καθησυχάζει η Μαρία Θεοδωρίδου

Πρέπει να διαβάσετε

Οι επισημάνσεις από τους ειδικούς τις προηγούμενες ημέρες για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς η γρίπη όχι μόνο έκανε την εμφάνισή της στη χώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, αλλά μάλιστα προκαλεί «έκρηξη» κρουσμάτων. Παρά ταύτα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου παραμένει καθησυχαστική.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την Μαρία Θεοδωρίδου, καλώντας την να σχολιάσει τα στοιχεία για τη γρίπη που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Δευτέρα, και σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα γρίπης από τις 7 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, συγκριτικά με το 2019 -προ πανδημίας- έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τονίζοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται επιδημιολογικά.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νωρίτερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δεδομένης της εικόνας που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε αρνητικά. Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο ιός της γρίπης είναι εποχικός και για το λόγο αυτό δεν αλλάζουν οι συστάσεις της Επιτροπής για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε για τον προγραμματισμό του αντιγριπικού εμβολιασμού ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνονται οι ανακοινώσεις για την έναρξή του, που καλό είναι να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η γρίπη κορυφώνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Προβληματίζει το «κοκτέιλ» γρίπης – κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Για τα κρούσματα γρίπης εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια «ήμασταν προστατευμένοι επειδή χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα και περιορίζαμε την μετάδοση».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό τόνισε, ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε, ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

»Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» αναφέρει.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα