Αδειάζει στις 9 Δεκεμβρίου η κλεψύδρα για την κατά παρέκκλιση εξασφάλιση άδειας δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.
Αν και τα νησιωτικά τεχνικά επιμελητήρια με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση, έχουν ζητήσει παράταση στη διετή αυτή προθεσμία που ολοκληρώνεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ανακοίνωσε ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ωστόσο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, διάταξη με την οποία θα επιλυθούν προβλήματα.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Με την προς ψήφιση διάταξη δεν μεταβάλλεται η ημερομηνία ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου 2022 για τις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην επιλογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας, ότι έχουν δημιουργηθεί πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της, προωθούνται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, τους μηχανικούς και τη διοίκηση να ολοκληρώσουν το έργο τους και τους σχεδιασμούς τους.
Ειδικότερα:
Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις μεταβολές που έχουν επέλθει στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν μεταγενέστερα της ανωτέρω πρόβλεψης, όπως επί παραδείγματι της προαιρετικότητας της προέγκρισης οικοδομικών αδειών, όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασιών που έχει επέλθει στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας λόγω της σημαντικής αύξησης υποβολών προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, αναμένεται να προωθήσει προς θεσμοθέτηση ρύθμιση προς διασφάλιση των ιδιοκτητών.
Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να δύνανται να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και την 9η.12.2022:
Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, ως αυτά εκ του νόμου καθορίζονται. Διευκρινίζεται ότι για την διάρκεια ισχύος της εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις ως ισχύουν.
Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.
Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του. Ομοίως, δεν απαιτείται η υποβολή εγκρίσεων φορέων, υπηρεσιών ή συλλογικών οργάνων για τη λήψη της βεβαίωσης όρων δόμησης. Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για τη νέα διάταξη
Την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο οποίος έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για «ξαφνικό θάνατο» των συγκεκριμένων οικοπέδων.
«Στον ίδιο παρονομαστή είμαστε για όσους δεν έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, διότι είναι δύσκολο να προλάβουν να καταθέσουν την αίτηση με πλήρη φάκελο έως τις 9 Δεκεμβρίου. Επίσης, όσοι καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τους δυο τρόπους που παρέχονται από τη νέα διάταξη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάθεση και μόνο δε διασφαλίζει την εν συνεχεία έγκριση της οικοδομικής άδειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ταβερναράκης.
Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας τονίζεται ότι η κατάργηση της έννοιας της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιείται ήδη, μέσω:
– Της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές με τις προβλέψεις του νόμου 4759/2020, με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου 2022
– Της εφαρμογής για πρώτη φορά σε όλη σχεδόν τη χώρα ενός τεράστιου προγράμματος πολεοδομικού σχεδιασμού, του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με την ολοκλήρωση του οποίου το 70% σχεδόν της χώρας θα αποκτήσει σχεδιασμό πρώτου επιπέδου με χρήσεις γης, καταργώντας πρακτικά την έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής.
«Ο ίδιος ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, ώστε μετά να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Ανάδοχο για το διαγωνισμό για τα πρώτα 130 θα έχουμε το Δεκέμβριο. Επομένως, εμείς αυτό που προτείναμε είναι η κατάργηση ανά περιοχή να γίνεται μετά την παράδοση των σχεδίων. Νομίζω είναι μια ρεαλιστική πρόταση που πρέπει να ακούσουν οι κυβερνώντες. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης, χρήματα τα οποία έχουν κι ένα deadline απορρόφησης. Άρα η υποχρέωση της πολιτείας αν μη τι άλλο θα πρέπει να υλοποιηθεί και μετά θα πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Όχι πρώτα θα καταργήσουμε την κατά παρέκκλιση και μετά θα έχουμε τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια» τόνισε ο κ. Ταβερναράκης και παράλληλα ξεκαθάρισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, ωστόσο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή την εκπλήρωση της υποχρέωσης της πολιτείας να παραδώσει τα πολεοδομικά σχέδια. «Προφανώς και είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μια ελληνική εφεύρεση που κάλυπτε την ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας, δηλαδή τα τοπικά πολεοδομικά. Άρα από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει στην υποχρέωσή της, γιατί καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση με ένα ξαφνικό θάνατο και με όλες τις επιπτώσεις που έχει στην κτηματαγορά και στην περιουσία των πολιτών;»