Το πρόγραμμα Αμερικανών αξιωματούχων και το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ουάσιγκτον για την ισχυρή της παρουσία στην ενεργειακή «σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας του αγωγού East Med στην Κρήτη.

Η τριμερής συνάντηση Νετανιάχου, Αναστασιάδη, Τσίπρα που επρόκειτο να γίνει στην Κνωσό, με διακριτή τη σημειολογία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κρήτης στο γιγαντιαίο ενεργειακό project του East Med, θα γίνει τελικά στο Ισραήλ.

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που «κλείδωσε» τα τελευταία 24ωρα, ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για τον ορισμό του τόπου και του χρόνου της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας κατά την οποία θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία του EastMed που θα μεταφέρει, μέσω Ελλάδας, με κομβικό σταθμό την Κρήτη, φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Πομπέο «ψήφισε» Ισραήλ – Το μήνυμα της Ουάσιγκτον

Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης δίνουν ξανά «ραντεβού» στο Ισραήλ, εκεί όπου στις 20 Δεκεμβρίου, στην τελευταία Τριμερή στην Μπερ Σεβά, οι τρεις ηγέτες είχαν αποφασίσει η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής να γίνει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κνωσσό ώστε να πέσουν οι υπογραφές της διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Η τριμερής συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 20 Μαρτίου στο Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέ.

Σωτήρης Μεταξάς