Εκτός Δήμου Ηρακλείου 379 εργαζόμενοι – «Έχει διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά την αποχώρηση 379 συμβασιούχων, εξέλιξη που έριξε περαιτέρω «λάδι» στην φωτιά της υποστελέχωσης.

Την ίδια στιγμή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη, βρίσκονται εν αναμονή και νέων απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ η ομαλή λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά.

Στον Δήμο Ηρακλείου, υπήρχαν συνολικά 650 συμβασιούχοι στις εξής κατηγορίες: εργαζόμενοι στην καθαριότητα από το 2015 και 2019, ωφελούμενοι του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ από τον κύκλο του 2018 και του 2020 και άτομα με έκτακτες συμβάσεις.

«Τα άτομα αυτά έχουν ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια έναν δικαστικό αγώνα, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία και την απασχόληση τους στο Δήμο Ηρακλείου. Παρόμοια έχουν κινηθεί συμβασιούχοι και σε άλλους Δήμους της χώρας. Μέχρι και τον Μάρτιο τα αιτήματα αναβολής γινόταν δεκτά από το Δικαστήριο, εκτός την τελευταία φορά που εκδικάστηκαν οι υποθέσεις. Μέχρι τώρα έχουν κοινοποιηθεί στο Δήμο οκτώ απορριπτικές αποφάσεις δικαστηρίων που αφορούν 379 εργαζόμενους, τις οποίες έχουμε εκτελέσει αφού οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε άμεσα. Για τους υπόλοιπους αναμένονται οι αποφάσεις τους. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και πρέπει όντως να πούμε ότι η απώλεια αυτών των ατόμων είναι ήδη εμφανής και έχει διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία αρκετών Υπηρεσιών», ανέφερε μιλώντας στο Creta24 η αρμόδια αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη.

Η κ. Μαρία Καναβάκη, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου

Σύμφωνα με την κ. Καναβάκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους πλέον, αντιμετωπίζουν η υπηρεσία καθαριότητας, το Τμήμα Κοιμητηρίων, το Πράσινο, η Τεχνική Υπηρεσία, , η Δ/νση Οικονομικών, οι αθλητικές και κοινωνικές Δομές.

«Επομένως προφανώς και αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενά σε πολλές Διευθύνσεις και μάλιστα κάποια Τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο ζήτημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό μάλιστα τόνισα και στο Δικαστήριο όπου ενόρκως καταθέσαμε τους λόγους παραμονής τους. Μια εξέλιξη που πρέπει να πω ότι μας “αιφνιδίασε” κάπως, καθώς κανείς δεν ανέμενε να βγουν τόσο γρήγορα οι αποφάσεις , καθόλα σεβαστές εννοείται, (οι πρώτες τουλάχιστον αυτές πριν το Πάσχα) και μια εξέλιξη που προφανώς κανέναν δεν κάνει να νιώθει ωραία ούτε από την πλευρά των εργαζομένων πρώτα από όλα αφού αλλά ούτε εμάς ούτε κανένα».

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην Κρήτη είναι διαχρονικό και η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους είναι η αντιμετώπισή του με προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που παραμένει έντονο το ζήτημα της κινητικότητας.

Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, σύμφωνα με την κ. Καναβάκη, ο Δήμος Ηρακλείου, δρομολογεί πρόσληψη εργαζομένων με οχτάμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα και με δίμηνες συμβάσεις σε υπηρεσίες που προβλέπεται.

«Οι Δήμοι καλούνται συνεχώς να αναλαμβάνουν πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό. Συμπεριλαμβανόμαστε στους φορείς της κινητικότητας, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είχαμε εξαιρεθεί κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη των περισσότερων αυτοδιοικητικών. Θα πρέπει να γίνει ένας κεντρικός σχεδιασμός στήριξης της αυτοδιοίκησης με αδιάβλητες μεν διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα όχι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Οι Δήμοι πρέπει να στελεχωθούν και ποσοτικά και ποιοτικά.  Επιμένω στο ότι η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να μεριμνήσει για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, όπως επίσης για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους λύση στο θέμα των συμβασιούχων θα δινόταν μόνο με τη νομοθετική οδό. Ούτε οι δήμοι μπορούν να στηρίζονται σε ένα ρευστο στελεχιακό περιβάλλον, ούτε αυτοί οι άνθρωποι είναι σωστό να ζουν με ένα συνεχές άγχος και ένα αβέβαιο αύριο της εργασίας τους. Εμείς δε νομοθετούμε, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, έχουμε στηρίξει την προσπάθεια παραμονής τους στις θέσεις τους και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα