Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Μια από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί ποτέ»

Πρέπει να διαβάσετε

Ως μια από τις βιαιότερες εκρήξεις ηφαιστείων που έχουν καταγραφεί ποτέ χαρακτήρισαν οι ερευνητές-καθηγητές του εργαστηρίου Μάγμα και Ηφαίστεια του Clermont-Ferrand, της Γαλλίας, την έκρηξη της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Franceinfo ο Τομ Ντρουίτ, ένας από τους ερευνητές καθηγητές ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή που δημοσίευσε τα συμπεράσματά της στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment, οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ελληνικό τόξο.

Όπως επίσης ανέφερε ο Ντρουίτ, ο οποίος συνδιηύθυνε την αποστολή, «η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του Hunga Tonga, το 2022, στον Ειρηνικό (…)».

Για την ανακάλυψη -την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»- της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά «μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο. Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα από το Hunga Tonga μιας υποβρύχιας έκρηξης, η οποία ήταν έως τότε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο».

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα