Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
22.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εκοιμήθη ο κρητικός Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Εκοιμήθη πριν από λίγες ώρες ο Αγιορείτης Γέροντας και λόγιος πατέρας Βασίλειος Γοντικάκης, μία εμβληματική φυσιογνωμία της μοναχικής πολιτείας και του Αγίου Όρους.

Ο κρητικής καταγωγής Γέροντας υπήρξε πνευματικός πατέρας για εκατοντάδες ανθρώπους, αφήνοντας πίσω του μία βαριά πνευματική παρακαταθήκη, που ήδη καταγράφεται ως πολύτιμη για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, στις 2 το μεσημέρι, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, εκεί όπου διακόνησε με συνέπεια και ταπείνωση επί πολλά έτη. Οι μοναχοί, οι πνευματικά του τέκνα αλλά και πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού αναμένεται να δώσουν το «παρών» για να τιμήσουν έναν Γέροντα που σημάδεψε με το παράδειγμά του μια ολόκληρη εποχή.

Ο πατήρ Βασίλειος δεν υπήρξε απλώς ένας μοναχός του Άθω. Υπήρξε λόγιος, συγγραφέας, εμπνευστής και καθοδηγητής. Με τα συγγράμματά του, τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του, προσέφερε φωτισμό σε θέματα πνευματικής ζωής, αλλά και ουσιαστική μαρτυρία για το πώς ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να βρει τον δρόμο του Χριστού.

Ως Προηγούμενος της Μονής Ιβήρων, έδωσε έμφαση στην πνευματική ανανέωση και στη ζωντανή εμπειρία της Ορθοδοξίας, ενώ υπήρξε γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην παράδοση του Αγίου Όρους και τον κόσμο.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα