Εκλογές – θρίλερ στη Γερμανία: «Μάχη» για τους αναποφάσιστους

Πρέπει να διαβάσετε

Όλαφ ΣολτςΆρμιν Λάσετ και Αναλένα Μπέρμποκ διεκδικούν την Κυριακή τα ηνία της Γερμανίας ενώ μεγάλο ρόλο στο εκλογικό θρίλερ φαίνεται πως θα παίξουν οι αναποφάσιστοι.

Όπως αναφέρει η DW, τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων πολιτών.

Έως και σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιούνται μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, θα λειτουργούν εκλογικά περίπτερα σε πεζόδρομους και πλατείες και οι υποψήφιοι βουλευτές θα επισκέπτονται σπίτια.

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Πάντως, και η έρευνα του ZDF αναδεικνύει πρώτο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%.

Στη δεύτερη θέση παραμένουν τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, τα οποία αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα στο 23%.

Οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 16,5% (+0,5%), το ακροδεξιό AfD στο 10% (-1%), οι Φιλελεύθεροι στο 11% και το κόμμα Η Αριστερά στο 6%. Επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελαρίου είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Το 47% των ερωτηθέντων θα τον προτιμούσαν για καγκελάριο, ένα 20% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, και το 16% την πολιτικό των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι το SPD εξηγείται με τα κριτήρια, βάσει των οποίων ψηφίζουν οι πολίτες στη Γερμανία.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόνο για το 7% των ερωτηθέντων το αποφασιστικό κριτήριο για να ψηφίσουν ένα κόμμα είναι το πρόσωπο. Ένα 38% αποφασίζει βάσει των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων και το 44% δηλώνει ότι πρόσωπο και περιεχόμενο είναι εξίσου σημαντικά.

Η Μέρκελ καλεί το CDU και το CSU να αξιοποιήσουν και τις τελευταίες ώρες

Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) κόμμα σε μια τελευταία κοινή προσπάθεια λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Σε λιγότερο από 50 ώρες οι κάλπες θα έχουν κλείσει. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που παίρνουν πάντα την απόφαση για το τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Επομένως, καλούμαστε ξανά όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε αυτές τις ώρες για να κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε η Μέρκελ στην τελευταία επίσημη κοινή προεκλογική συνάντηση του CDU και του CSU στο Μόναχο.

Η Μέρκελ υπενθύμισε τη γερμανική επανένωση συνδέοντάς την με τις εκλογές. «Ακόμα και τότε ήταν σαφές ότι δεν είναι αδιάφορο το ποιος κυβερνά», όπως είπε.

«Ο μετέπειτα καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πει κάποτε για το ευρώ ότι πρόκειται για έναν πρόωρο τοκετό. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάχθηκαν όμως υπέρ της εισαγωγής του ευρώ. Αυτό ήταν σωστό με όλα τα προβλήματα που είχαμε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Οι εκλογές σε αριθμούς

60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.

31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες

60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.

2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.

9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.

1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άγγελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.

6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.

46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.

47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές…

506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.

10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.

26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα