Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση περίπου 20.000 ατόμων έγινε σήμερα στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν, με τους παριστάμενους να στηρίζουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία.

Την Πέμπτη, στον ίδιο χώρο, άλλοι τόσοι παρακολούθησαν την ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ταραχές στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Στη σημερινή συγκέντρωση μετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του πολιτικού σχηματισμού του 66χρονου Κοτσαριάν, ο οποίος κυβέρνησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 1998 μέχρι το 2008. Ο συνασπισμός «Αρμενία» του οποίου ηγείται συγκεντρώνει ποσοστό 29% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται ελαφρά, στις δημοσκοπήσεις, του «Κοινωνικού Συμφώνου», του κόμματος του Πασινιάν.

Πολιτική κρίση μετά την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Αρμενία ηττήθηκε στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρσι το φθινόπωρο. Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 6.000 άνθρωποι, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη τα οποία είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στον πρώτο πόλεμο, τη δεκαετία του 1990, για τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ήττα αυτή οδήγησε σε πολιτική κρίση, αναγκάζοντας τον 46χρονο Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ανανεώσει τη θητεία του.