Φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο απέτισαν και οι πιστοί από τη μοναδική καθολική εκκλησία της Γάζας, με τους οποίους μιλούσε καθημερινά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Μιλώντας έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Οικογένειας τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4), ο πατήρ Γκαμπριέλ Ρομανέλι αποκάλυψε λεπτομέρειες από την τελευταία του τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
«Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για εμάς», είπε στο Sky News.
«Τον χάσαμε. Ταυτόχρονα, τον χάσαμε το Πάσχα – για εμάς ως Χριστιανούς, είναι ένα καλό σημάδι, ένα υπέροχο σημάδι του ελέους του Κυρίου»
Ο πατέρας Ρομανέλι είπε ότι ο Πάπας τηλεφώνησε τελευταία φορά το Σάββατο και «μας ευχαρίστησε για όλα όσα φτιάξαμε εδώ».
«Ταυτόχρονα, ζήτησε να προσευχηθούμε και έδωσε την ευλογία για όλο τον λαό, για τη χριστιανική κοινότητα και για όλους τους πολίτες στη Γάζα», πρόσθεσε.
Ο ίδιος είπε ότι ο Φραγκίσκος «ήταν ένας πολύ ταπεινός υπηρέτης του Κυρίου».
«Όλη την ώρα που μας έλεγε, για αυτό το διάστημα -πάνω από ενάμιση χρόνο και τηλεφωνούσε κάθε μέρα, κάθε μέρα- ζητούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους, να προστατέψουν τα παιδιά», πρόσθεσε ο πατέρας Ρομανέλι.
Μεγάλη η θλίψη
Αποτίοντας φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, ο Τζορτζ Αντόνε, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης στην Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Χάσαμε έναν άγιο που μας δίδασκε κάθε μέρα πώς να είμαστε γενναίοι, πώς να έχουμε υπομονή και να παραμένουμε δυνατοί.
«Χάσαμε έναν άνθρωπο που πάλευε κάθε μέρα προς κάθε κατεύθυνση για να προστατέψει αυτό το μικρό κοπάδι του.
«Είμαστε συντετριμμένοι λόγω του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά ξέρουμε ότι αφήνει πίσω του μια εκκλησία που νοιάζεται για εμάς και που μας ξέρει ονομαστικά – τον καθένα μας.
«Έλεγε στον καθένα: είμαι μαζί σας, μη φοβάστε».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Πάπας καταδίκασε τόσο τις επιθέσεις της Χαμάς όσο και του Ισραήλ και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και για λύση δύο κρατών.