Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εκδήλωση για την βία στο Ηράκλειο (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Εκδήλωση με ομιλίες και συζήτηση για τη βία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με τίτλο: «Βία, Ριζοσπαστικοποίηση, Κουλτούρα: Ιστορία, Κοινωνικός Μετασχηματισμός και Πολιτικές Πρόληψης».
Έγινε ανοιχτή συζήτηση και διάλογος για όλες τις μορφές βίας. 
Τονίστηκε από τους ομιλητές ότι το φαινόμενο της βίας είναι από τα σοβαρότερα στην κοινωνία της Κρήτης και είναι αναγκαίο να ληφθούν προληπτικά μέτρα μέσα από ουσιαστικό διάλογο. 
Οι ομιλίες αναφέρονταν στην ιστορική κυριαρχία της βίας, στη διαπροσωπική βία, στις σχέσεις εξουσίας και στις ταυτότητες στις κοινωνίες της Κρήτης. 
Επίσης, στην εκδήλωση επισημάνθηκε η έξαρση του φαινομένου της βίας τον τελευταίο καιρό, στην μετά COVID εποχή και οι προεκτάσεις του.

«Πολύ ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την εκδήλωση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο δικηγόρος και μέλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Λαμπρινός, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών.

Ο κ. Λαμπρινός εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι η πρώτη, από μια σειρά πρωτοβουλιών καθώς κανένας πολίτης ή φορέας δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του, το «βάρος» της βίας. «Πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε περισσότερο, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Κάναμε μια συζήτηση που καλύπτει πολλές πτυχές της βίας. Αναπτύξαμε περισσότερο το κομμάτι στο Ηράκλειο γιατί αναφερθήκαμε συγκεκριμένα για την Κρήτη και την πόλη μας, για την πορεία της ενδοοικογενειακής βίας, με θύμα κακοποίησης την γυναίκα».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, υπάρχει ραγδαία αύξηση των καταγγελιών από γυναίκες, που υφίστανται κακοποίηση. «Μπορεί να ακούγεται αρνητικό αλλά είναι θετικό, γιατί οι γυναίκες βρίσκουν το θάρρος και μιλάνε», με τον ίδιο να εξηγεί πως δεν χρειάζεται να προχωρήσει κάποιος σε μήνυση, γιατί το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας – και τα αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία – διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Μάλιστα, ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε και στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης, όπου αφού έχει συλληφθεί ο δράστης, αν το δικαστήριο κρίνει ότι η επικινδυνότητα του είναι ελεγχόμενη, μπορεί να διατάξει ποινική διαμεσολάβηση. Εκεί, το ζευγάρι παρακολουθεί ένα συμβουλευτικό πρόσωπο και ο δράστης πηγαίνει σε ατομικές συνεδρίες αλλά και με τη σύζυγο του, προσπαθώντας να αναζητήσουν τα αίτια. «Πολλές φορές είναι νοοτροπιακά, αλλά ένα σκέλος αφορά την καθημερινότητα τους και την ψυχική υγεία».

Ο κ. Λαμπρινός σχολίασε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και σε επίπεδο δομών στο νομό. Για το λόγο αυτό, η χώρα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα, όπως την πρόσφατη δημιουργία γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Πρόσθεσε δε, πως στην Εισαγγελία Ηρακλείου, λειτουργεί καθημερινά γραφείο για την ενδοοικογενειακή βία και την βία σε βάρος ανηλίκων, εκεί υπάρχουν τρεις Εισαγγελείς και δύο γραμματείς, όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται, για οποιοδήποτε περιστατικό.

Σχολίασε δε, πως υπάρχουν στοιχεία που «δείχνουν» ότι υπάρχει «ελπίδα για το μέλλον». Όμως, πρέπει ακόμη να εξεταστούν πολλοί παράγοντες, όπως τις δομές φιλοξενίας όπου θα φιλοξενηθούν τα θύματα ή τα παιδιά. «Δεν έχουν που να μείνουν πολλές φορές, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα».

Κλείνοντας, τόνισε πως στην Κρήτη υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά την παραβατικότητα και για να λυθεί, «πρέπει σταδιακά, να γίνει πρώτο θέμα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα