Εκδήλωση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στα Χανιά

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, παράρτημα Χανίων σε συνεργασία με τον Μανώλη Σταγάκη και τους Εντέχνως Λαϊκοί διοργάνωσαν συναυλία στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Ιατρός Επιμελήτρια Α’ του ΠΑΓΝΗ Αναστασία Φασουλάκη, έδωσε μια επιστημονική ομιλία για την ενημέρωση του κοινού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, να παρευρίσκομαι σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα, σημερινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε.Θα θελα να σας ευχαριστήσω όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε στο πρόσωπό μου, όλα αυτά τα χρόνια .Κυρίως θα θελα να ευχαριστήσω το κ Παναγιώτη Μπατσαρισάκη, για την τόσο ευγενική πρόσκληση.

Θα ήθελα να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγμάτωση της σημερινής συνάντησης. Εύχομαι από καρδίας κάθε επιτυχία στο έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – παράρτημα Χανίων, που διαχρονικά μέσα από τους ευγενείς στόχους που θέτει και τις δράσεις που αναλαμβάνει, έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει στα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην αντικαρκινική προσπάθεια και εθελοντικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς, όπως η σημερινή πέραν από το στόχο της οικονομικής ενίσχυσης για να διαδώσουμε το πολύτιμο αγαθό της πρόληψης καθώς και να χτυπήσουμε με φόβο την προκατάληψη.

Απόψε σε αυτή την εκδήλωση αγάπης, μας ενώνει η δύναμη της θέλησης να ξεπεράσουμε τον πόνο και να νικήσουμε την ασθένεια του καρκίνου μαζί με ανθρώπους που ενώνει η αγάπη και η θέληση της προσφοράς στους συγγενείς, στους φίλους και στους συνανθρώπους μας που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο.

Μας ενώνει η ελπίδα .Η ελπίδα ότι εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας η πολιτεία ,η επιστημονική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών , ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί μπορεί να διαγνωστεί , μπορεί να νικηθεί και μέσα από αυτή την ελπίδα γεννιέται η πίστη .Η πίστη για το τι μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους και τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες

Η Ακτινοθεραπεία που έχω την χαρά να υπηρετώ είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την θεραπευτική προσέγγιση ασθενών που πάσχουν από κακοήθεις νεοπλασίες κυρίως με την χρήση ακτινοβολιών. Με σκοπό απόδοση δόσης ακτινοβολίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή με μικρότερη την δυνατή ακτινοβόληση των υγιών ιστών και απώτερο στόχο την εκρίζωση της νόσου, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επιμήκυνση της επιβίωσης.
Η ακτινοθεραπεία συνεισφέρει στο 40% των ιάσεων από καρκίνο ενώ το 60%των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στην πορεία της νόσου τους. Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις τρείς ειδικότητες στην συνεργασία των οποίων βασίζεται η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών Η παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας απαιτεί εκτός από το ιατρικό προσωπικό ,εξειδικευμένους φυσικούς ιατρικής και ειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό.

Το τμήμα ακτινοθεραπείας Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης ιδρύθηκε το 1998 για την εξυπηρέτηση Ιατρικών ,Νοσηλευτικών, Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών αναγκών χρησιμοποιώντας ιοντίζουσα ακτινοθεραπεία με ή χωρίς ταυτόχρονη χορήγηση χημειοθεραπείας ή άλλων ακτινοευσθητοποιών παραγόντων .

Παρέχει την πλήρη δυνατότητα άσκησης για την απόκτηση της ειδικότητας της ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας από το 1998.

Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1991 .Καλύπτει γεωγραφικά μία ευρεία περιοχή ,η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την Κρήτη και τα νησιά Ρόδο ,Κάρπαθο Κω ΚΑΙ Κάσο . Πληθυσμό τουλάχιστον 750.000 κατοίκων. Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε την χαρά να εξυπηρετούμε ασθενείς και από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και πολλούς ασθενείς άλλων Εθνικοτήτων. Από το τμήμα μας έχουν περάσει 21.000 ασθενείς από την έναρξη της λειτουργίας του. Κάθε χρόνο προσέρχονται για να υποβληθούν σε εξωτερική ακτινοθεραπεία κατά μέσο όρο 1200 νέοι ασθενείς.

Όσον αφορά την στελέχωση στο τμήμα υπηρετούν 6 ειδικευμένοι ιατροί , 1 ειδικευόμενος ιατρός ,4 ακτινοφυσικοί , 8 τεχνολόγοι , 6 νοσηλεύτριες και 4 γραμματείς. Η ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος αφορά κυρίως μελέτες ταυτόχρονης ακτινο- χημειοθεραπείας σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής φυσικής ,μελέτες για το δυνητικό κίνδυνο ανάπτυξης δευτερογενούς καρκινογένεσης μετά από ακτινοθεραπεία ασθενών με κακοήθειες που αφορούν νεαρές ηλικίες κυρίως ασθενείς με λεμφώματα η μετά από ακτινοβόληση ασθενών με καλοήθης νόσους και ένδειξη για ακτινοθεραπεία.
Το Σεπτέμβριο του 2007 η Ακτινοθεραπεία Κρήτης απέκτησε μονάδα ακτινοβόλησης παραγόντων αίματος μετά από δωρεά ενός ακτινοβολητή από την Ηλιαχτίδα. Μέσω αυτού εξυπηρετούνται καθημερινά όλες οι αιματολογικές κακοήθειες του νησιού. Πρόσφατα με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το τμήμα εξοπλίστηκε με δύο καινούργιους γραμμικούς επιταχυντές Elekta Infinity (6 ΜV, Έναρξη λειτουργίας 14/06/2017 και 15 MV με Έναρξη λειτουργίας 10/09/2018) επιτρέποντας να χορηγούνται υπερσύγχρονες θεραπείες (όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο)

Οι σύγχρονοι πλήρως γραμμικοί
επιταχυντές ELEKTA INFINITY, προσφέρουν εξαιρετικά ακριβείς και στοχευμένες θεραπείες, σε μικρότερους χρόνους (χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής), με την μέγιστη αξιοπιστία και επιτρέπουν την δυνατότητα αποτελεσματικής ακτινοβόλησης ακόμα και για τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις πολύ μικρών σε μέγεθος όγκων που εντοπίζονται σε ολόκληρο το σώμα και πολύ κοντά σε ακτινοευαίσθητα όργανα. Όλα αυτά στο σύνολό τους μας επιτρέπουν να μην έχουμε παρενέργειες στους ασθενείς μας.

Οι δύο γραμμικοί επιταχυντές παράγουν δέσμες φωτονίων ενέργειας 6, 10 και 15MV και ηλεκτρονίων ενέργειας 6 έως 15 MeV (για να ακτινοβολούμε καρκίνους δέρματος, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στην Κρήτη). Επίσης είναι εξοπλισμένοι με πολύφυλλους κατευθυντήρες (ΜULTI LEAF COLLIMΑTOR) που επιτρέπουν την εκτέλεση σύμμορφων 3D, ΙMRT, VMAT μοντέρνων, τεχνικών θεραπείας. Η δυνατότητα του κάθε γραμμικού επιταχυντή είναι περίπου 400- 450 ασθενείς το χρόνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο και ένδειξη να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ,ασθενείς που χρειάζονται επανακτινοβόληση και ασθενείς με καλοήθεις νόσους που έχουν ένδειξη για ακτινοθεραπεία. Η εγκατάσταση των νέων γραμμικών επιταχυντών μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερη εικόνα της ανατομίας του ασθενή καθώς διαθέτουν ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο και δυνατότητα απόκτησης εικόνων υψηλής αντίθεσης και ανάλυσης. Η απεικόνιση μπορεί να είναι με ακτινογραφία, ή μέσω αξονικής τομογραφίας. Στο ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης εφαρμόζονται οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές Ακτινοθεραπείας, εντελώς δωρεάν.

‘Όπως
1 Σύμμορφή τρισδιάστατη ακτινοθεραπεία – 3D
2Ακτινοθεραπεία διαμορφωμένης έντασης της δέσμης – ΙMRT
3 Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από εικόνες – ΙGRT
4 Ογκομετρικά διαμορφωμένη τοξοειδή ακτινοθεραπεία – VMAT
Στόχος άλλων αυτών των τεχνικών είναι η αύξηση της δόσης στον όγκο στόχο αυξάνοντας αντίστοιχα την πιθανότητα ίασης, ενώ παράλληλα περιορίζεται ακόμα περισσότερο η δόση που λαμβάνουν τα υγιή όργανα και επομένως μειώνονται οι παρενέργειες .Το Ιατρικό δυναμικό του τμήματος ακτινοθεραπείας έχοντας στην διάθεση του μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, είναι σε θέση να εξατομικεύει τη θεραπεία για κάθε ασθενή, επιλέγοντας την κατάλληλη τεχνική ακτινοθεραπείας που θα αντιμετώπιση καλύτερα την νόσο. Στην Κρήτη είμαστε πλέον στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, πως μόλις υπογράφηκε και μια νέα πανάκριβη δωρεά ενός ευγενέστατου ομογενούς, ο οποίος εργάζεται στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η νέα μέθοδος που θα διαθέτουμε σε λίγο καιρό ονομάζεται επιφανειακή καθοδήγηση ακτινοθεραπείας (Surface Guidance Radiotherapy)

Τον Ιούλιο του 2020 στην ομάδα του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Ηρακλείου Κρήτης προστέθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μαρία Τόλια ένας επιστήμονας με πάθος και όραμα. Έτσι κατάφερε με την βοήθεια πολλών δωρεών, να δημιουργήσει στο τμήμα μας προσεγμένους χώρους στην τελευταία τους λεπτομέρεια για τους ασθενείς και τους επισκέπτες με στόχο την δημιουργία ενός ασφαλούς, αλλά και θεραπευτικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς μας.

Μέσω της ολοκληρωμένης ολιστικής φροντίδας για τους ασθενείς μας και τους οικείους τους φρόντισε μετά από συνεννόηση με τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής κ. Κοχιαδακη οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία στο τμήμα μας να μπορούν να τρώνε με μικρό κόστος στο εστιατόριο της Ιατρικής Σχολής.

Με σεβασμό μεγάλο στην ψυχολογία των ασθενών μας, θέλοντας να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους, αλλάξαμε όλη τη διακόσμηση του τμήματος μας χρησιμοποιώντας απαλά χρώματα, όμορφα κάδρα, αναπαυτικές πολυθρόνες, μουσική και εύθυμα βίντεο στην αίθουσα αναμονής.

Επίσης μετά από μεγάλη προσπάθεια και κόπο καταφέραμε με την βοήθεια διακεκριμένων Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του γνωστού Κρητικού σέφ κ. Ηλία Μαμαλάκη, να ολοκληρώσουμε ένα βιβλίο νόστιμων συνταγών, για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και που διατίθεται εντελώς δωρεάν από την ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ.

Η ακτινοθεραπεία είναι άμεσα συνδεμένη και εξαρτημένη από τις τεχνολογικές εξελίξεις έτσι λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας απαιτεί διαρκεί εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού. Στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ είναι πρωτεύον μέλημα μας. Όλο το προσωπικό μας (Ιατροί, Φυσικοί, Τεχνολόγοι και Νοσηλευτές), εκπαιδεύονται κάθε χρόνο σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού για όλες τις νεότερες εξελίξεις και συμμετέχουν σε Πανελλήνια όσο και σε συνέδρια του εξωτερικού. Μέλημα της κ Τόλια είναι η συνεχής εκπαίδευση, όλου του προσωπικού, γι’ αυτό και 2 φορές την εβδομάδα συμμετέχει όλο το τμήμα στα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα του τμήματος που γίνονται τόσο από εμάς όσο και από αξιόλογους του τομέα μας συναδέλφους.
Στο τμήμα Ακτινοθεραπείας ΠΑΓΝΗ εγώ προσωπικά αλλά και όλο το προσωπικό αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας σαν μία οικογένεια.
ΤΕΛΟΣ

Το μήνυμα μου προς όλους όσοι αγωνίζονται με την θεραπεία τους είναι να κρατήσουν την αισιοδοξία ,την ελπίδα και το θάρρος τους. Ο καρκίνος δεν είναι πια ανίκητος!!! Έχουμε στα χέρια μας ένα δυνατό όπλο την πρόληψη. Έχετε άξιο ιατρικό δυναμικό εδώ στα Χανιά τις 2 εξαιρετικούς συναδέλφους Ογκολόγους (την κ Μπομπολάκη και την κ Σφακιωτακη στο Ογκολογικό του Νοσοκομείου Χανίων) που με αυτοθυσία υπηρετούν καθημερινά τον Όρκο του Ιπποκράτη καθώς και τον αξιοσέβαστο κ Κουρουση. Επιπλέον και πάρα πολλούς άξιους συναδέλφους που ασχολούνται με τους ογκολογικούς ασθενείς όπως την χειρουργό κ Αντωνίου και πολλούς άλλους. Παράλληλα να δηλώσω την προσωπική μου υποστήριξη καθώς και του Τμήματος Ακτινοθεραπείας Ηρακλείου Κρήτης. Εύχομαι υγεία πάνω από όλα προτείνω να προλαμβάνουμε ,να αντιμετωπίζουμε, να ελπίζουμε και να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας με κάθε τρόπο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και το σεβασμό στο πρόσωπο μου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα