Εκδήλωση για να αποδώσει τιμή στον εκλιπόντα Αγιοβασιλιώτη τ. Δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, με καταγωγή από την Ορνέ, διοργάνωσε ο δήμος Αγίου Βασίλειου, με τίτλο «Ο Δήμαρχος Αρχοντάκης, Η Ακρόπολη της Ορνές και ο ρόλος στην ανάπτυξη του δήμου Αγίου Βασιλείου». 

Η ακρόπολη στον Κάστελο, κοντά στην Ορνέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρα, χρονολογείται στα 1200 με 1100 π.Χ. Παρουσιάζει άριστη οικιστική οργάνωση και είναι κτισμένη σε σημείο απερίγραπτης ομορφιάς και θέας. Πρόκειται για μία φυσικά οχυρωμένη θέση από τα δυτικά και πολύ καλά τειχισμένη από τις άλλες πλευρές.

Η θέση βρίσκεται κοντά στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες στον Δήμο Αγ. Βασιλείου. Η Ακρόπολη της Ορνές εκτείνεται σε 55 στρέμματα. Η έκταση αυτή την κατατάσσει ως την μεγαλύτερη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης.

Η περιοχή διαθέτει τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους που δεν έχει αλλοιωθεί από βιομηχανικά έργα ή οποιαδήποτε άλλου είδους μόλυνση του περιβάλλοντος. Τέτοια τοπία στα οποία υπάρχουν και τόσο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, είναι πια ελάχιστα στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου.

Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφθεί και ερευνηθεί κτίρια, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι και στοιχεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δείχνουν τον πολύ καλά οργανωμένο χαρακτήρα της ακρόπολης αυτής. Η αποκάλυψη των σημαντικών κτιρίων συνεχίζεται, ενώ, τα ευρήματα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ρεθύμνου. Έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σημαντικά πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και ειδώλια.