Εκατοντάδες καθηγητές του Χάρβαρντ υπέρ της προέδρου που κατηγορείται για αντισημιτισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Τουλάχιστον 570 καθηγητές του Χάρβαρντ υπερασπίστηκαν την πρόεδρο του πανεπιστημίου Κλοντίν Γκέι, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης μετά τις δηλώσεις της σχετικά με τον αντισημιτισμό στο πανεπιστήμιο με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ομάδες πίεσης έχουν ζητήσει την παραίτηση της Γκέι. Για τον ίδιο λόγο έχει παραιτηθεί η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι καθηγητές υπέβαλαν αίτηση στο 13μελές Harvard Corporation, το οποίο έχει την εξουσία να απολύσει την πρόεδρο, ζητώντας να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις για την απομάκρυνσή της.

Την περασμένη εβδομάδα η Γκέι μαζί με τη Σάλι Κόρνμπλουθ, πρόεδρο του ΜΙΤ, και τη Λιζ Μέιγκιλ, πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εμφανίστηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι τρεις πρόεδροι απαντούσαν για πέντε ώρες σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδρασή τους στον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους. Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, οι τρεις γυναίκες δεν έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση -με ένα «ναι» ή ένα «όχι»- σε ερώτηση της Ρεπουμπλικανής βουλευτή Ελίζ Στέφανικ σχετικά με το αν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας του πανεπιστημίου τους.

Περισσότερα από 70 μέλη του Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν την απομάκρυνση και των τριών προέδρων των πανεπιστημίων. Η Μέιγκιλ παραιτήθηκε, όπως και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Έφυγε μία, μένουν άλλες δύο», δήλωσε μετά την παραίτηση της Μαγκίλ η Στέφανικ, μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δήλωσή της στη φοιτητική εφημερίδα Harvard Crimson, η Γκέι ζήτησε συγγνώμη για την κατάθεσή της στο Κογκρέσο. «Κάποιοι έχουν μπερδέψει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση με την ιδέα ότι το Χάρβαρντ θα συγχωρήσει τις εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων φοιτητών», είπε.

Όπως πρόσθεσε, «οι εκκλήσεις για βία ή γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας ή οποιασδήποτε θρησκευτικής ή εθνοτικής ομάδας είναι εμπαθείς, δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ. Όσοι απειλούν τους Εβραίους φοιτητές μας θα λογοδοτήσουν».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα