Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε τη βαθιά του ανησυχία για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, καθώς επίσης και στην παρανόμως κατεχόμενη Κριμαία.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων οδηγήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφείς τις σοβαρές συνέπειες μιας τέτοιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου, συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές.

Στην περίπτωση που αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT και να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς και να ακυρωθούν οι ευρωπαϊκές θεωρήσεις (βίζα) όλων των ολιγαρχών που συνδέονται με τις ρωσικές αρχές.

Η επιθετικότητα στην Τσεχία και η κατάσταση του Ναβάλνι
Το ψήφισμα αποδοκιμάζει επίσης τις αποκαλύψεις για εμπλοκή των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην έκρηξη μιας αποθήκης όπλων στο Vrbětice της Τσεχίας το 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο Τσέχοι πολίτες.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους αλληλεγγύη προς το λαό και τις αρχές της Τσεχίας, και υποστηρίζουν σθεναρά τη χώρα στο διπλωματικό επεισόδιο που ακολούθησε με τη Ρωσία και την εκατέρωθεν απέλαση διπλωματικού προσωπικού των δύο χωρών.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του φυλακισμένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου η καταδίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κείμενο υπενθυμίζει στις ρωσικές αρχές και στον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά ότι φέρουν την πλήρη ευθύνη για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του Αλεξέι Ναβάλνι και πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 569 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 46 αποχές.

Πηγή: iefimerida.gr