Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αφήσει τα αποτυπώματά της ακόμα και στους ογκολογικούς ασθενείς, αφού θεραπείες και χειρουργεία αναβάλλονται υπό τον φόβο της υγειονομικής ασφάλειας των ασθενών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη ανέφερε ότι στην Ελλάδα περίπου το 80-85% των ογκολογικών ασθενών έχουν βάλει «φρένο» στις απαραίτητες ιατρικές τους εξετάσεις. 

«Μειώσεις έχουν παρατηρηθεί σε αρχικές διαγνώσεις, σε εξετάσεις, σε προγραμματισμένα χειρουργεία σε θεραπείες, ενώ αναβάλλονται κάποιες φορές και επ’ αόριστον ιατρικά ραντεβού», εξήγησε.

Σύμφωνα με την ίδια, το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε στην αρχή του 2020, συνεχίζεται ωστόσο μέχρι και σήμερα. 

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην Κρήτη. «Και η Κρήτη αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα κορωνοϊού, με τις μεγάλες κλινικές των νοσοκομείων να αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Άρα και στην Κρήτη παρατηρούνται αναβολές και καθυστερήσεις».