Εισαγγελέας προς ιερέα: «Το δικαστήριο δεν φοβάται»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για τη διάπραξη δυο αδικημάτων και συγκεκριμένα για διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος, καταδίκασε χθες το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου τον κληρικό, ο οποίος το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν βρέθηκε στο 5ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου για να τελέσει τον αγιασμό, ενώπιον των νηπίων, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, έκανε κήρυγμα κατά του μέτρου της χρήσης μάσκας προτρέποντας τους να μην τη φοράνε και λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν συλλαλητήρια κατά της μάσκας.

Ειδικότερα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τα δυο αδικήματα, του επέβαλε έξι μήνες ποινή φυλάκισης για το καθένα και κατά συγχώνευση η συνολική ποινή «έπεσε» στους εννέα μήνες, με τριετή αναστολή.

Νωρίτερα την ενοχή του κατηγορούμενου κληρικού είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας κ. Μαρία Ιωάννου.

Ο κατηγορούμενος σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν εριστικός κι ακόμα χειρότερα προσβλητικός και απειλητικός κατά εισαγγελέα και δικαστών λέγοντας τους ότι θα τους κάνει μήνυση, τους οποίους αποκάλεσε δωσίλογους επανειλημμένα, ενώ το ίδιο έκανε και υποστηρικτής του από το ακροατήριο που μάλιστα φώναζε ότι πρέπει να εξαιρεθεί από τη δίκη ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο κληρικός αρνήθηκε να απολογηθεί λέγοντας ότι έτσι τον συμβούλευσε τηλεφωνικά ο δικηγόρος του και ότι τον ενημέρωσε πως η διαδικασία είναι παράνομη.

Προσβλητικός και απειλητικός προς τη δικαστική έδρα

Η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά και μάλιστα διεκόπη με απόφαση του προέδρου της δικαστικής έδρας κ. Ανδρέα Ποττάκη, επειδή ο κληρικός κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς να φοράει μάσκα, όπως επιβάλλεται. Στις παραινέσεις της έδρας να φορέσει την μάσκα αρνήθηκε να υπακούσει προφασιζόμενος ζήτημα υγείας. «Δεν φοράω μάσκα γιατί έχω χρόνια βρογχίτιδα και έτσι κι αλλιώς είμαστε σε απόσταση», είπε.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον προειδοποίησε ότι θα του ασκηθεί νέα δίωξη και για ανυπακοή προς το δικαστήριο και διέκοψε την ακροαματική διαδικασία.

Όταν η δικαστική έδρα επανήλθε ο κατηγορούμενος είχε φορέσει τη μάσκα λέγοντας ότι συμβουλεύτηκε γι’ αυτό τηλεφωνικά τον δικηγόρο του, απαίτησε ωστόσο από το δικαστήριο να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να αφήσουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα λέγοντας ότι: «Θέλουν οι εφημερίδες να με σπιλώσουν, ότι τη μια τη φοράω τη μάσκα και την άλλη όχι, καταλάβατε. Τώρα υποχρεώνομαι να τη βάλω».

Όταν επρόκειτο να προχωρήσει η ακροαματική διαδικασία και κλήθηκε να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ο κατηγορούμενος ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης του επειδή, όπως είπε, απουσιάζει ο συνήγορος του και ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του. Όταν η δικαστική έδρα του ζήτησε να αναφέρει τα ονόματα τους εκείνος αρνήθηκε λέγοντας πως δεν επιθυμεί να τα αποκαλύψει.

Το αίτημα του για αναβολή δεν έγινε δεκτό και ο κληρικός επιδόθηκε σε κρεσέντο κατηγοριών κατά εισαγγελέων και δικαστών, λέγοντας ότι τον δικάζουν παράνομα εφόσον δεν παρίσταται ο δικηγόρος του, ότι φέρονται αντισυνταγματικά και θα υποβάλλει μήνυση εναντίον τους, κάτι που επανέλαβε και όταν ήρθε η ώρα της απολογίας του και αρνήθηκε.

«Με πολύ σεβασμό και λύπη σας ανακοινώνω ότι δεν απολογούμαι γιατί δεν έκανα κάτι παράνομο. Νιώθω περήφανος και έκανα το καθήκον μου χωρίς ενοχές. Δεν μου δώσατε το δικαίωμα της αναβολής και εφόσον δεν έχω τον δικηγόρο μου και τον βασικό μου μάρτυρα υπεράσπισης, ο συνήγορός μου με συμβούλευσε να μην απολογηθώ, γιατί αυτό που κάνετε είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Θα προβούμε σε μηνύσεις εις βάρος σας για την εξαίρεσή σας, θα ασκήσουμε έφεση αν μας καταδικάσετε και αυτή τη στιγμή δεν δικάζετε εμένα, αλλά την αλήθεια, το δίκαιο, τον Θεό, τον Χριστό που από πάνω σάς κύριε πρόεδρε, βρίσκεται η εικόνα του και ζητάω να γραφτεί στα πρακτικά ότι και την ύστατη στιγμή ζητάμε την αναβολή της δίκης για το καλό σας διότι είσαστε δωσίλογοι και σας εκλιπαρώ να μην με δικάσετε. Δεν το σεβαστήκατε οπότε θα έχετε τις ανάλογες κυρώσεις από τον νόμο.

Σας συμπαθώ κ. πρόεδρε γιατί φαίνεστε καλός άνθρωπος και αυτό πηγάζει από το πρόσωπό σας καθώς και η κ. εισαγγελέας δείχνει να έχει καλή αύρα, ωστόσο θα κάνουμε αυτό που πρέπει αν μας καταδικάσετε, οπότε θα έχετε τις ανάλογες κυρώσεις από τον νόμο. Εγώ δεν έκανα κάτι παράνομο, δεν έχω τύψεις και ενοχές, αισθάνομαι υπερήφανος».

 

«Το δικαστήριο δεν φοβάται και οι δικαστές δεν φοβούνται να ασκούν τα καθήκοντά τους»

«Δύο φορές ακούσαμε για μηνύσεις κατά των δικαστικών αρχών. Το δικαστήριο δεν φοβάται και οι δικαστές δεν φοβούνται να ασκούν τα καθήκοντά τους» τόνισε η εισαγγελέας της δικαστικής έδρας ξεκινώντας την αγόρευση της, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς τον κατηγορούμενο κληρικό και τον υποστηρικτή του που βρισκόταν στο ακροατήριο όσο όμως και σε κάθε άλλο άτομο θεωρεί ότι θα εκφοβίσει εισαγγελείς και δικαστές, απειλώντας τους με μηνύσεις.

Η εισαγγελέας, η οποία ανέφερε πως ο κατηγορούμενος κληρικός «προχώρησε σε ψυχολογικό εκβιασμό των δικαστικών αρχών», στην αγόρευση της προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη διάπραξη των αδικημάτων από τον κατηγορούμενο, αναφερόμενη τι προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, είπε μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, όπως προβλέπει το άρθρο 167:

  1. Όποιος μεταχειρίζεται βία ή απειλή βίας για να εξαναγκάσει κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσουν πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά τους ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί κατά υπαλλήλου ή προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει ενώ διαρκεί η νόμιμη ενέργειά του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή ή η αναστολή της ποινής.
  2. Αν οι πράξεις που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος έγιναν από πρόσωπο που οπλοφορεί ή φέρει αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη ή έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του ή έγιναν από περισσότερους, καθώς και αν το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Σύμφωνα με το άρθρο 184 (Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών) με βάση το οποίο απορρέει το άρθρο 283 που ψηφίστηκε στις 25/02/20, προβλέπεται τιμωρία και ποινές για οποιαδήποτε παραβίαση των θεσπισμένων μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Και πρόσθεσε η εισαγγελέας ότι: «Όλες αυτές οι προβλέψεις έχουν σκοπό να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και όχι να προτρέπουν σε ανυπακοή. Προτείνω την ενοχή του κατηγορούμενου και για τις δύο κατηγορίες: Διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Η εισαγγελέας που, όπως φάνηκε, παρακολουθεί στενά τα τοπικά τεκταινόμενα κι έχοντας διαβάσει όλα τα δημοσιεύματα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η στάση του κατηγορούμενου κληρικού δεν εναρμονίζεται με τη θέση της μητρόπολης και των άλλων ιερέων, λέγοντας:

«Λαμβάνοντας υπόψη και την επίσημη ανακοίνωση της μητρόπολης Ρεθύμνου, η οποία προτρέπει τον πατέρα να εναρμονιστεί με τη δική της γραμμή και τονίζει ότι οι απόψεις του δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τη  μητρόπολη, εκείνος έρχεται σε αντίθεση με τη μητρόπολη».

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Από το δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση 5 μάρτυρες κατηγορίας, άτομα τα οποία ήταν παρόντα στο 5ο νηπιαγωγείο όταν έκανε την κατήχηση κατά της μάσκας ο κληρικός. Τελικά κατέθεσαν οι τρεις καθώς οι δυο άλλοι απουσίαζαν.

Εξεταζόμενη η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, όταν ερωτήθηκε από τη δικαστική έδρα εάν αντιλήφθηκε πως με όσα έλεγε ο κατηγορούμενος καλούσε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν πορεία κατά της μάσκας και προέτρεπε τον κόσμο να μην την χρησιμοποιεί, εκείνη απάντησε ότι θέλει να αναφέρει ότι άκουσε και ότι είδε. Ερωτώμενη λοιπόν τι συνέβη το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου στο νηπιαγωγείο είπε:

«Είχαμε συνεννοηθεί μια εβδομάδα πριν για τον αγιασμό. Όταν έγινε ο πάτερ μου είπε ότι θέλει να πει κάποια πράγματα. Θα πω ότι άκουσα εγώ. Ανέφερε «Μην πιστεύετε τίποτα, η μάσκα είναι αντισυνταγματική. Μην ακούτε τους δημοσιογράφους». Όσο έλεγε αυτά, εγώ τον πλησίασα και του ζήτησα να σταματήσει γιατί απευθύνεται σε παιδιά και είμαστε ένα δημόσιο σχολείο και είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, υπόλογοι στον νόμο. Ο ίδιος επέμενε να συνεχίσει. Αναστατώθηκαν κάποιοι γονείς. Συνέβη και μια φραστική διένεξη μεταξύ ενός γονέα και του κληρικού. Ο γονέας είπε. «Παρακαλώ κάντε τη δουλειά σας, για να μπορέσουμε και εμείς να πάμε στις δουλειές μας» και ο πάτερ είπε «Εντάξει Σύριζα, πηγαίνετε στα συλλαλητήρια για τον Γρηγορόπουλο, τον Φύσσα και τους ομοφυλόφιλους και όχι για τα παιδιά σας για τις μάσκες». Τον γνώριζα από πριν αλλά προσωπικά δεν γνώριζα άλλα προγενέστερα περιστατικά. Μου τα ανέφεραν γονείς μετά από τον αγιασμό».

Δεύτερη μάρτυραςνηπιαγωγός εξεταζόμενη για ότι συνέβη στο σχολείο των νηπίων, ανέφερε:

«Μετά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, έξω έμειναν για τον αγιασμό οι γονείς και κάποια αδερφάκια των νηπίων που πάνε δημοτικό. Όταν ξεκίνησε ο λόγος του παπά, του είπα «Είναι κανόνες που πρέπει να σέβεστε». Ξεσηκώθηκαν γονείς, ο ίδιος είπε όπως θα πάει από τα σπίτια τους να τους παρουσιάσει τεκμήρια για τα λεγόμενά του γιατί η χρήση της μάσκας είναι αντισυνταγματική και η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία για κυρώσεις. Ένας γονέας είπε στον παπά να σταματήσει γιατί εδώ είναι σχολείο».

Ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας, γονέας νηπίου, ερωτώμενος για το περιστατικό ως αυτόπτης μάρτυρας που ήταν, ανέφερε: «Όταν τελείωσε ο αγιασμός, άρχισε ο παπάς να μιλάει για τον κορωνοϊό. Ότι είναι μια παγκόσμια συνομωσία, ότι είναι αντισυνταγματικό το μέτρο, να μην πιστεύουμε στους δημοσιογράφους».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κληρικού εμφανίστηκε ρασοφόρος λέγοντας πως είναι προϊστάμενος στη Μονή Αγίας Λαύρας στο Άγιο Όρος. Συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις του κατηγορούμενου κληρικού, είπε πως έπραξε το σωστό και τον επιβράβευσε για την κατήχηση του χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος αντισυνταγματικό το μέτρο. «Ο καθένας δηλαδή μπορεί να πηγαίνει και να λέει ό,τι θέλει και να κάνει και παρέλαση ομοφυλόφιλων στην Αθήνα ενώ ο πάτερ ο οποίος όλη του τη ζωή αγωνίζεται για τον Χριστό δεν μπορεί κι έχει αυτήν την αντιμετώπιση;» είπε και μάλλον με απειλητική διάθεση είπε προς τη δικαστική έδρα: «Σας συνιστώ την προσοχή ὀτι αυτή τη στιγμή, κρίνεται η πίστη μας, γιατί ο πατήρ αντιπροσωπεύει το ράσο και όλη την εκκλησία η οποία βάλλεται».

Πηγή: rethnea.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα