«Καμπανάκι» σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν άμεσα και αυτεπάγγελτα όταν υπάρχουν καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βίας, με αφορμή την καταγγελία Μπεκατώρου, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελέας της χώρας, με αφορμή τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, απέστειλε εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών πρωτοδικών, με την οποία τονίζει ότι επιβάλλεται επιτακτικά να υπάρχει ταχύτατη παρέμβαση όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα στοιχεία τέλεσης εγκλημάτων που προσβάλλουν τη γενετήσια ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια, ιδίως όταν αφορούν ανηλίκους.

Ο κ. Πλιώτας επισημαίνει ότι πρώτο μέλημα των εισαγγελέων είναι να ενθαρρύνουν το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να καταγγείλει τα όσα έχει υποστεί.
Στη συνέχεια, θα πρέπει οι εισαγγελείς με σχολαστικότητα, ταχύτητα και χρήση όλου του δικονομικού και ποινικού οπλοστασίου να ολοκληρώνουν κατά προτεραιότητα την έρευνα, ώστε να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πάντως, δεν παραλείπει να τονίσει ότι είναι αυτονόητο να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας της Δικαιοσύνης, έως ότου υπάρξει καταδικαστική απόφαση.

Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΑΘΗΝΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Προς τους κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας

Θέμα: «Εισαγγελικοί χειρισμοί αναφορικά με καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας»

Με την πρόσφατη υπ’ αρ. 11/2020 εγκύκλιό μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις προβλέψεις των άρθρων 19 παρ.1 στοιχ. γ . 2 και 24 παρ. 5 στοιχ. α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς μας και ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή σας όταν συντρέχουν οι όροι αυτεπάγγελτης έρευνας και ποινικής δίωξης (άρθρο 37 ΚΠΔ).

Οι περιστάσεις επιβάλλουν να επανέλθουμε άμεσα και να εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, κατά την άσκηση της βασικής λειτουργικής αρμοδιότητάς σας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση.
Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από το νόμο έγκληση, από τα οποία εγκλήματα προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή όπου αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου έννομου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, έννομων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις του δέκατου ένατου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 336-353). Μάλιστα, για την προστασία των ανηλίκων στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχει υιοθετηθεί και η Οδηγία 211/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της σεξουαλικής πορνογραφίας. Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κ.λπ. και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σε αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθ’ ών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους.

Πρώτο χρονικώς μέλημα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» που καθίσταται κοινωνός του περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός.
Επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά την οποία η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμέλεια, ταχύτητα και σχολαστικότητα, με εκμετάλλευση όλου του δικονομικού μας ποινικού οπλοστασίου που μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρθρα 243, 254 ΚΠΔ), την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 4 Ν.2225/94) υπό τους όρους των διατάξεων αυτών κλπ, ακολούθως δε θα πρέπει να προωθείται, αναλόγως με τα εκάστοτε προκύπτοντα, δικονομικώς κατά προτεραιότητα η υπόθεση και μπορεί αυτή να εξικνείται μέχρι και τον ποινικό κολασμό του υπαιτίου, εφόσον βεβαίως αποδειχθεί η τέλεση της αξιόποινης πράξης.

Σε κάθε πάντως περίπτωση τονίζεται ότι είναι αυτονόητη η καθ’ όλη τη διαδικαστική πορεία της υπόθεσης, μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου, που έλαβε νομοθετική υπόσταση με το ισχύον άρθρο 71 ΚΠΔ, υπό το φως της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ, ενσωματώνοντας την κεντρική αξίωσή του, όπως έχει καταγραφεί στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 14 ΔΣΑΠΔ, δηλαδή του δικαιώματος κάθε κατηγορουμένου να θεωρείται (τεκμαίρεται) αθώος εωσότου η ενοχή του αποδειχθεί νομίμως.

Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.) αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή μας επαγρύπνηση.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Βασίλειος Η. Πλιώτας
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/eisaggeleas-pagoy-meta-tis-kataggelies-mpekatoroy