Έγγραφο «φωτιά» που φέρνει στο φως το Creta24, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της κας. Μαρίας Παπαδάκη, δικηγόρου των παθόντων του γηροκομείου στα Χανιά. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη η Περιφέρεια Κρήτης, προτείνει οι ηλικιωμένοι από το «Ορφανουδάκειο» γηροκομείο της Ιεράπετρας, του οποίου η λειτουργία αναμένεται να ανασταλεί ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, επειδή δεν τηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να μεταφερθούν στο γηροκομείο των Χανίων.
Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, η Περιφέρεια Κρήτης απέστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για τη μεταστέγαση ηλικιωμένων από την Μονάδα Φροντίδας στην Ιεράπετρα και ανάμεσά τους βρίσκεται και το γηροκομείο στα Χανιά, του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι προσωρινά κρατούμενοι για 38 ανθρωποκτονίες και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνουν και τα σχετικά έγγραφα που εξασφάλισε το Creta24. Το γηροκομείο των Χανίων βρίσκεται στη λίστα, με τη νέα του ονομασία:
Μιλώντας στο Creta24, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης, διέψευσε τις καταγγελίες της κας. Παπαδάκη, ενώ ανέφερε πως «η ιδιωτική δομή έχει μετονομαστεί, λειτουργεί νομίμως με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και ελέγχεται καθημερινά από τον κοινωνικό σύμβουλο».
Τα έγγραφα που παρουσιάζονται πάντως, δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Επιτροπάκη.
«Είναι καθαρό πρόσχημα η αδυναμία μετακίνησης των ηλικιωμένων κάπου άλλου, γιατί ως γνωστόν πριν από λίγες ημέρες, ετέθη ζήτημα σφράγισης του γηροκομείου της Ιεράπετρας και αμέσως η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για την μεταστέγαση ηλικιωμένων με αναφορά συγκεκριμένων κλινών που διαθέτει η κάθε μονάδα, στις οποίες συμπεριέλαβε και το γηροκομείο στα Χανιά. Επομένως δυνατότητα μεταστέγασης υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδάκη.
12 ποινικές δικογραφίες για το γηροκομείο – Παράνομες μεταγγίσεις αίματος και συμμετοχή σε απάτες
Όπως ανέφερε η κα. Παπαδάκη, μέχρι σήμερα έχουν προκύψει τουλάχιστον 12 ποινικές δικογραφίες για τη συγκεκριμένη δομή. Μεταξύ άλλων:
-συμμετοχή σε απάτες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ηλικιωμένων
-θυματοποίηση άλλων ατόμων που έχουν υποβάλλει νέες εγκλίσεις
-δικογραφία για παράνομες μεταγγίσεις αίματος έναντι ανταλλάγματος με φερόμενη συμμετοχή ιατρών του δημοσίου
-συγκάλυψη του σκανδάλου της ψώρας με συμμετοχή ιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
«Είναι απορίας άξιο πως η συγκεκριμένη δομή εξακολουθεί να λειτουργεί με την ευχή της Αντιπεριφέρειας Χανίων όπως και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην ιστοσελίδα του οποίου φιγουράρει μέχρι σήμερα ως μία από τις νομίμως λειτουργούσες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα», κατέληξε η κα. Παπαδάκη.
Στις 18 Νοεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων θα εκδικαστεί η υπόθεση πλημμεληματικών παραβάσεων που έχουν προκύψει σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας.