Την έντονη αντίδραση φορέων της Κρήτης έχει προκαλέσει ένα έγγραφο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου προς την εταιρία «Ειρήνη» που συμμετέχουν η περιφέρεια Κρήτης, η ΠΕΔ, το Επιμελητήριο Ηρακλείου,  ο δήμος Χερσονήσου και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης  με το οποίο ζητά εντός είκοσι ημερών να επιστραφούν δύο ακίνητα στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών που έχουν παραχωρηθεί μέχρι το 2025.

Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης έκτασης 51 στρεμμάτων και ένα ακίνητο πίσω ακριβώς από το δημαρχείο Χερσονήσου όπου εκεί ήταν τα γραφεία της Εταιρίας «Ειρήνη» και σήμερα στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο.

Τα δύο ακίνητα είχαν παραχωρηθεί στην Νομαρχία Ηρακλείου το 1997 και η παραχώρηση λήγει το 2025. Στο πρώτο ακίνητο των 51 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στοίχησε τότε 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Μερικά χρόνια αργότερα μάλιστα έγινε και η επέκταση του καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της περιφέρειας.

Τμήματα της συγκεκριμένης έκτασης η εταιρία «Ειρήνη» τα έχει ενοικιάσει σε ιδιώτες ώστε να έχει έσοδα. Στο δεύτερο ακίνητο αρχικά είχαν γίνει τα γραφεία της εταιρίας «Ειρήνη» και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν τα 4 στρέμματα στο δήμο Χερσονήσου και σήμερα στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο.

Το έγγραφο ζητά η έκταση να επιστραφεί στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου μέσα σε 20 μέρες την ώρα που η Περιφέρεια που είναι ο κύριος μέτοχος στην «Ειρήνη ΑΕ» έχει ζητήσει την παράταση της παραχώρησης μέχρι το 2040 δηλαδή για άλλα 15 χρόνια.

Η συγκεκριμένη έκταση δεν συμπεριλαμβάνεται στην έκταση που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες από το ΤΑΙΠΕΔ με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.