Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εφορία: Σύσταση ειδικών τμημάτων για είσπραξη οφειλών

Πρέπει να διαβάσετε

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου που αρνούνται να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενεργοποιούνται τα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ).

Στόχος είναι τα δύο κέντρα είσπραξης οφειλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Μέχρι πρότινος κάθε δικαστικό τμήμα εφορίας ερμήνευε τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις με τον δικό του τρόπο, με αποτέλεσμα για ίδιες υποθέσεις να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις σε κάθε ΔΟΥ. Πλέον η ερμηνεία θα είναι κοινή τόσο για το εισπρακτικό τμήμα όσο και για το δικαστικό. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, στα ΚΕΒΕΙΣ έχει συγκεντρωθεί εξειδικευμένο και έμπειρο στην είσπραξη προσωπικό.

Τα ΚΕΒΕΙΣ Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν επιχειρησιακό τους στόχο την είσπραξη οφειλών ΔΟΥ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι αρμοδιότητες των ΚΕΒΕΙΣ είναι κυρίως οι εξής:

α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών.

β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

γ) Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Ο εντοπισμός των οφειλετών από τα νέα εισπρακτικά κέντρα εμφανίζεται να έχει πλεονεκτήματα, με τα εξής χαρακτηριστικά:

• Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμη κι αν π.χ. αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

• Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών.

• Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κ.λπ.) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

Στα δύο νέα κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει συγκεντρωθεί εξειδικευμένο και έμπειρο στην είσπραξη προσωπικό.

• Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από τη λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, καθώς και όσοι οφείλουν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ και δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις που έχουν αναβιώσει (36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και 120 δόσεων του 2019), καθώς και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, καθώς και με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους και του ακριβούς ύψους των οφειλών τους στο Διαδίκτυο. Η δημοσιοποίηση θα γίνει μετά τις 4 Αυγούστου με ανάρτηση των σχετικών καταλόγων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Το τελεσίγραφο για τη ρύθμιση των οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων έχει δοθεί από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν φθάσει τα 2,8 δισ., εκ των οποίων τα 2,44 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 104,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,5 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 64,2 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 78,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ανεπίδεκτα είσπραξης είναι 26,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,44 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2023 και νέων) έχει φθάσει τα 104,8, δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.).

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.).

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα