Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έφηβη εφηύρε τρόπο για να εξοικονομεί νερό στο ντους

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα βράδυ έπειτα από μία κουραστική ημέρα, η 14χρονη Ράνι Ιστ-Τζεφς ετοιμαζόταν να κάνει μπάνιο, αναλογιζόμενη όσα είχαν συζητήσει στο μάθημα σχετικά με τρόπους εξοικονόμησης νερού. Εκείνη τη στιγμή κι ενώ το νερό έτρεχε η έφηβη από την Αυστραλία είχε μία φαεινή ιδέα: Να κατασκευάσει μία συσκευή που θα επέτρεπε τη ροή του νερού από την κεφαλή του ντους μόνο όταν έφτανε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Εξάλλου, έρευνες 15ετίας έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δημιουργικές ιδέες αν «μπουν στον αυτόματο», όπως όταν απολαμβάνουν το μπάνιο τους, παρά αν «μηρυκάζουν» ένα πρόβλημα αναζητώντας λύσεις.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η 14χρονη επινόησε το «Aqua Loop», ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο το νερό απελευθερώνεται από την κεφαλή του ντους μόνο όταν ζεσταθεί, μειώνοντας σημαντικά τη σπατάλη, τη στιγμή που σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ η μέση διάρκεια ενός ντους είναι περίπου οκτώ λεπτά, με τη κατανάλωση τουλάχιστον 60 λίτρων νερού.

Με τη μέθοδο της Ράνι, ένα νοικοκυριό τεσσάρων ανθρώπων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2.600 λίτρα ετησίωςτη στιγμή που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κάθε φορά που ανοίγουμε το ντους χάνουμε πάνω από πέντε λίτρα νερού περιμένοντας να ζεσταθεί.

Η 14χρονη, η οποία μεγάλωσε σε χωριό της Νέας Νότιας Ουαλίας που διαπερνά ποταμός, έμαθε από μικρή να σέβεται τον πολύτιμο αυτό πόρο, την ώρα που το υδάτινο δίκτυο απειλείται από την ρύπανση και την κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

«[Είναι] μια συσκευή που μπαίνει στην οροφή σας και εξοικονομεί νερό, έτσι ώστε να μην βγαίνει καν από την κεφαλή του ντους, και να κυκλοφορεί στο σύστημα ζεστού νερού ή από όπου κι αν προέρχεται το σύστημα ζεστού νερού», εξήγησε η μαθήτρια στο ABC Αυστραλίας.

Ειδικότερα, το Aqua Loop απαρτίζεται από πλακέτες κυκλωμάτων, σωλήνες, ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες και διακόπτες και παρακολουθεί τη θερμοκρασία του νερού και μόνον όταν αυτή είναι η επιθυμητή απελευθερώνει το νερό.

Photo: Instagram/ Environment_education_victoria Η μαθήτρια και δημιουργός της συσκευής

Η έμπνευση της Ράνι δεν πέρασε απαρατήρητη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της Εμάν Σολιμάν, ιδρύτρια της EduTech Australia που αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας για μαθητές σχολικής ηλικίας. Η Σολιμάν στήριξε την νεαρή χορηγώντας τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό STEAMS-Preneurs. Η Ράνι ξεχώρισε για την καινοτόμα εφεύρεση, αναδείχθηκε ανάμεσα σε 200 συμμετέχοντες και απέσπασε το πρώτο βραβείο, προκαλώντας το ενδιαφέρον επενδυτών που εξέφρασαν την επιθυμία να κάνουν το πρωτότυπό της πραγματικότητα.

«Θέλαμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των κοριτσιών στο STEAM και τη ρομποτική ειδικότερα και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες, επιχειρηματικά επιχειρήματα [και] να μάθουν να δημιουργούν την επιχείρησή τους και τις επιχειρηματικές μονάδες. Το πρώτο βήμα είναι να εμπνεύσουμε τα κορίτσια, να τα ενδυναμώσουμε και να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτό το βήμα για καινοτομήσουν στις ιδέες που θέλουν να υλοποιήσουν και στα όποια όνειρά τους», ανέφερε η Σολιμάν.

Η νεαρή έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να μετατρέψει το Aqua Loop σε βιώσιμη επιχείρηση, ελπίζοντας να εφαρμόσει την ιδέα της όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την ξηρασία. Όπως επισημαίνει το ABC συσκευές όπως η δική της είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ, αλλά όχι στη γενέτειρα της Ράνι.

Μιλώντας στο αυστραλιανό δίκτυο, ο καθηγητής της στο The Nature School του Πορτ Μακουάιρ, Λόιντ Γκόντσον – ο οποίος την ενθάρρυνε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό – δήλωσε ότι η συσκευή είναι απλή και προσιτή λύση εξοικονόμησης νερού οικιακής χρήσης.

Η έφηβη ελπίζει η εφεύρεσή της να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας, με την ίδια έκπληκτη να αναφέρει ότι κάθε φορά που συζητά με κάποιον για τη συσκευή της της απαντά: «Το θέλω πρώτος, το θέλω πρώτος». Μάλιστα, εξηγεί ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι το έχουν ζητήσει.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα