Εφημέριος Αγ. Ελευθερίου: Ο λόγος που έκλεισα την εκκλησία – Του ζήτησε τα … κλειδιά ο Αρχιεπίσκοπος

Μπορεί οι εκκλησίες με απόφαση της κυβέρνησης να άνοιξαν στις 17 Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, αλλά και να κοινωνούν, ωστόσο υπάρχει εκκλησία στην Κρήτη, στην οποία η Θεία Λειτουργία, εξακολουθεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, προκαλώντας την αντίδραση πιστών, αλλά και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Πρόκειται για τον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στη Θέρισσο Ηρακλείου. Ο εφημέριος του ναού, ο πατήρ Αμφιλόχιος, εξήγησε στο Creta24, τους λόγους για τους οποίους τηρεί διαφορετική στάση, από τις υπόλοιπες εκκλησίες. «Η συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, υπό τις συνθήκες αυτές, γίνεται εις βάρος της λατρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απόφαση της Ενορίας, η οποία τοιχοκολλήθηκε στις 15 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν το άνοιγμα των εκκλησιών, αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Η Ενορία μας θα παραμείνει συνεπής στη θέση της περί πνευματικού επιτιμίου και έτσι, δεν θα έχει Θεία Λειτουργία ανοικτή στους πιστούς. Δεν θα επιτρέψουμε δηλαδή να αλλοιωθεί ο μυστικός και μυσταγωγικός χαρακτήρας της θείας λατρείας με τραγελαφικά γεγονότα. Αντιλαμβανόμεθα τη δυσκολία σας και είμεθα δίπλα σας. Είμεθα όμως μαζί σας Ορθόδοξα – Πνευματικά.»

Όπως σημείωσε ο πατήρ Αμφιλόχιος, η Θεία Λειτουργία τελείται κανονικά, αλλά πολύ νωρίς το πρωί, και οι θύρες του ναού ανοίγουν για τους πιστούς στις 8:30, αφότου έχει τελειώσει το μυστήριο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσκυνήσουν και να λάβουν αντίδωρο, όχι όμως να παρακολουθήσουν το μυστήριο και να κοινωνήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, συναντήθηκε με τον εφημέριο και φέρεται να του ζήτησε να ανοίξει τον ιερό ναό, ειδάλλως να παραδώσει τα κλειδιά της εκκλησίας, προκειμένου στην περιοχή να πάει άλλο ιερέας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα