ΕΕ: Συναγερμός μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, άμεση προτεραιότητα οι απελάσεις – «Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης»

Πρέπει να διαβάσετε

Ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Συνεργασία των 27 κρατών – μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα, που απασχόλησαν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, ώστε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και κυρίως στο Βέλγιο, να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για ένα μείζον ζήτημα: την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Τυνήσιος δολοφόνος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί από την ΕΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020.

Χαρακτηριστική του προβλήματος της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών ήταν και η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, πηγή από το Βερολίνο (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας), «πρέπει να κατέβουμε από το ροζ συννεφάκι μας. Η Γερμανία περιχαρακωμένη από φίλιες χώρες, δεν κατανοεί ακριβώς το πρόβλημα, καθώς δεν βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Να θυμίσω ότι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε λόγω της μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι οι μετανάστες. Και εμείς αυτό θα κάναμε στη θέση τους. Θα ψάχναμε μια καλύτερη ζωή. Το λάθος είναι ο ορισμός του πρόσφυγα και του μετανάστη. Αν για παράδειγμα κάποιος πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή βρεθεί στην Τουρκία, μια ασφαλή χώρα, παύει να είναι πρόσφυγας. Αν θελήσει να μεταβεί από την Τουρκία στην ΕΕ, τότε είναι μετανάστης. Όχι πρόσφυγας”.

Το ζήτημα της επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ στις χώρες καταγωγής τους, χτυπάει και στον «τοίχο» αυτών ακριβώς των κρατών. Εκατομμύρια μετανάστες στην ΕΕ στέλνουν εμβάσματα σε συγγενείς τους σε ένα πανίσχυρο νόμισμα, το ευρώ.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο protothema.gr. «εμείς εδώ στην ΕΕ, έχουμε το πρόβλημα αλλά έχουμε και το πάνω χέρι. Οι συμφωνίες μετανάστευσης που θα συνάψουμε από τούδε και στο εξής θα πρέπει να έχουν ορισμένες ποσοστώσεις. Ναι, χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες αλλά όχι κάθε έναν που θα καταφέρει να φτάσει, με τον έναν ή άλλο τρόπο στην ΕΕ. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες καταγωγής τους για να πάρουν πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται. Συνεργασία. Αν η απάντηση είναι δεν τους παίρνουμε πίσω θα στείλουμε κι άλλους, τι θα κάνει η ΕΕ, πόλεμο; Μόνο οικονομικά και διπλωματικά μπορούμε να πιέσουμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το λαθρεμπόριο ανθρώπων διεθνώς έχει τζίρο περίπου 5-6 δισ. ευρώ, και ορισμένες Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ με αποκλειστικό σκοπό να παρέχουν πληροφορίες για την κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάραυτα. Κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης ανάμεσα στο Βερολίνο και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα