ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία επιμένουν στις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας

Πρέπει να διαβάσετε

Απέκλεισαν το ενδεχόμενο διπλωματικής επαναπροσέγγισης με τη Συρία η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, μετά την επιστροφή της χώρας στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο (6-7/5), ενώ επεσήμαναν ότι θα επιμείνουν στις κυρώσεις.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ επεσήμανε τη Δευτέρα (8/5) πως δεν θα υπάρξει «καμία εξομάλυνση των σχέσεων, καμία ανοικοδόμηση χωρίς εξομάλυνση, καμία άρση των κυρώσεων μέχρι να υπάρξει σημαντική κίνηση από πλευράς καθεστώτος για την αναίρεση όλων των λόγων για τους οποίους επιβλήθηκαν».

Παράλληλα, σημείωσε πως «θα συζητήσουμε ξανά με τα κράτη μέλη στο προσήκον επίπεδο ήδη αυτή την εβδομάδα την πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τις δυνητικές επιπτώσεις για εμάς».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν πιστεύει ότι η Συρία αξίζει να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «θα σημειώσω πως μοιραζόμαστε αρκετούς κοινούς στόχους με τους άραβες εταίρους μας όσον αφορά τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης λύσης στη συριακή κρίση κατά τρόπο που συνάδει με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η αμερικανική διπλωματία εκτιμά ότι οι εταίροι της θα αξιοποιήσουν τις άμεσες επαφές με τη Συρία για να προβάλουν απαιτήσεις για τα ζητήματα αυτά, τόνισε και επέμεινε πως η εξομάλυνση των σχέσεων δεν συζητείται καν στις ΗΠΑ.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμισσε τη Δευτέρα (8/5) πως δεν υπάρχει καμιά βάση για την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς, στο οποίο πρόσαψε ότι συνεχίζει να διαπράττει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εμποδίζει την πολιτική διαδικασία.

«Από αυτή τη σκοπιά, δυστυχώς τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς την πραγματικότητα στο πεδίο που θα μας επέτρεπε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε πράγματα όπως η ανοικοδόμηση ή η άρση των κυρώσεων», επεσήμενε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «κατά την άποψή μας, η Συρία αυτή τη στιγμή δεν εκπληρώνει καμιά από τις προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων».

 

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα