Έτοιμο να… λανσάρει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), που θα είναι διαθέσιμο σε smartphones τόσο με λογισμικό IOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία Bluetooth. «Κατεβάζοντας» οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται το Bluetooth και έτσι σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω της εφαρμογής, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνεται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από τη νόσο COVID-19, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορωνοϊό. Μέσω της εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή, όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά. Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το «κρούσμα». Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό. Δε θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος, στον οποίο εκτέθηκαν.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να φέρει η εφαρμογή τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, εκφράζοντας έτσι τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι η χρήση του app θα είναι προαιρετική.

Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο. Όπως αναφέρει μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κανένας χρήστης της εφαρμογής δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ή να εντοπιστεί με τη χρήση της εφαρμογής  και καμία εφαρμογή δεν μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, για παράδειγμα σε ένα σουπερμάρκετ, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συνήθεις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας.

Πηγή: skai.gr