Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ε.Ε.: «Στερεύει» ο προϋπολογισμός – Έρχεται έκτακτη εισφορά από τα κράτη-μέλη

Πρέπει να διαβάσετε

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες εισφορές στον κοινό προϋπολογισμό τους για να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες του, όπως αυτές για τη στήριξη της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Πρέπει με κάποια έννοια να αναπληρώσουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ (που αφορά στην περίοδο 2021-2027), επειδή μεγάλο μέρος του αποθεματικού του χρησιμοποιήθηκε τα πρώτα χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ντομπρόβσκις σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg.

H EE είχε συμφωνήσει σε έναν προϋπολογισμό – μαμούθ 1,8 τρισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2020, αν συνυπολογισθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτείται με κοινό δανεισμό των χωρών – μελών.

Αυξημένες δαπάνες λόγω Ουκρανίας και πράσινης μετάβασης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, η ενεργειακή κρίση που αυτός πυροδότησε και το σχέδιο που προωθεί η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητά της απέναντι στον νόμο των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι χώρες – μέλη πρέπει να στηρίξουν τον προϋπολογισμό με πρόσθετες εισφορές κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης επανεξέτασής του, η οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι.

Το ταμείο για τη στήριξη της βιομηχανίας

Στο πλαίσιο αυτής της επανεξέτασης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα στηρίζει τις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής, αν και είναι ασαφές ακόμη πώς θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο.

Επιπλέον, η ΕΕ αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η συζήτηση για συνεργασία με άλλους δωρητές και οι τρόποι χρηματοδότησης αναμένεται να ενταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ανοικτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετο κοινό δανεισμό

Δεδομένης, πάντως, της έκτασης των απαιτούμενων πόρων, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος κοινός δανεισμός των χωρών, πέραν αυτού που αποφασίσθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά την έως τώρα αντίδραση της Γερμανίας.

Η ΕΕ μάλλον θα αποφύγει την ύφεση

Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η ΕΕ πιθανόν θα αποφύγει μία τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Από το φθινόπωρο βλέπουμε κάποιες θετικές ενδείξεις», είπε, όπως τη μείωση των τιμών ενέργειας «χαμηλότερα απ’ όσο αναμενόταν επειδή οι αποθήκες μας ήταν γεμάτες στην αρχή του χειμώνα», ο οποίος ήταν σχετικά ήπιος έως τώρα, δήλωσε.

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε επίσης στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και στην αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, μεταξύ άλλων με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πράγματι, περιμένουμε μία πιο ρηχή οικονομική συρρίκνωση στο διάστημα κοντά στην αλλαγή του έτους σε σχέση με ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, πιθανόν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε και την τεχνική ύφεση», είπε.

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι ο πληθωρισμός «φαίνεται να έχει κορυφωθεί, μειώθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο», αλλά πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι υψηλός, επομένως ναι με υπάρχουν θετικές ενδείξεις αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

 

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα