Ε.Ε.: Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δρομολογεί η Κομισιόν

Πρέπει να διαβάσετε

Σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο φτηνότερο ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει στα «σκαριά» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη της στους «Financial Times» η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η κυρία Σίμσον αποκάλυψε πως η Κομισιόν δέχεται «πολύ σημαντικές πολιτικές πιέσεις» ώστε να ανασχεδιάσει με γρήγορους ρυθμούς την αγορά ρεύματος για να μειωθούν οι λογαριασμοί που πρέπει να καλύψουν οι καταναλωτές.

Μάλιστα, η έμφαση θα δοθεί στο να μπορούν οι καταναλωτές να επωφεληθούν από την ενίσχυση των ΑΠΕ, παρά το γεγονός πως ήδη οι εταιρείες του κλάδου, ήτοι οι εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, διαμαρτύρονται πως οι αλλαγές θα αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Οι προτάσεις

Στο προσχέδιο που έχει διαμορφωθεί, η Κομισιόν μεταξύ άλλων εστιάζει στο να προσαρμοστεί το ρεύμα από τις ΑΠΕ στο πραγματικό κόστος παραγωγής, δεδομένου πως όταν η υποδομή κατασκευαστεί, η ροή ενέργειας από της ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ είναι ουσιαστικά ελεύθερη και δωρεάν. Άρα θα πρέπει να είναι φτηνότερη.

Πάντως προτείνεται και η διεύρυνση του περίφημου φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων και για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ένα φόρο, με ημερομηνία λήξεως, που δρομολογήθηκε για την άντληση κονδυλίων προς όφελος των καταναλωτών μέσα στη χρονιά.

Οι προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ρεύματος δρομολογούνται μετά από μήνες πιέσεων από τις κυβερνήσεις της Ένωσης, κυρίως δε, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Οι τελευταίες ζητούσαν επίμονα να δοθεί τέλος στο υπάρχον σύστημα, βάσει του οποίου οι πιο ακριβές ενεργειακές πηγές, ήτοι τα ορυκτά καύσιμα, είναι αυτά που καθορίζουν κυρίως τις τιμές της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ρεύματος από πυρηνική ενέργεια στην ΕΕ, ενώ αντιστοίχως η Ισπανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, μάλιστα καλύπτει περίπου τις μισές από τις ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές.

Προτεραιότητα στις ΑΠΕ

Πρόθεση είναι το νέο μοντέλο να δίνει προτεραιότητα στις ΑΠΕ και στην πυρηνική ενέργεια για την κυρίως κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα και μετά να ακολουθούν το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση επέτρεψε στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επωφεληθούν από τη ροή νέων επενδύσεων, οι καταναλωτές συνέχισαν να πληρώνουν υψηλές τιμές και για το ρεύμα που παραγόταν από ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στα τέλη Μαρτίου.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα