test

«Δυσφορία» για τις πρακτικές των Σκοπίων – Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πρέπει να διαβάσετε

Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της νέας προέδρου, ζητώντας να γίνουν σεβαστές όλες οι διεθμείς συμφωνίες. Το ζήτημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να «κόβει» κάθε συζήτηση για κύρωση των μνημονίων συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα συγγνώμη για το μίσος που εξέθρεψε με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελίζαμπεθ Άλεν, υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας ΗΠΑ ανέφερε: «Απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω για κάποια συνέπεια εδώ, αλλά, φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες».

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση αναμένοντας την ορκωμοσία της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και διαμηνύοντας ότι θα διατηρήσει τα διαπραγματευτικά της όπλα υπερασπιζόμενη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Δεν τίθεται προς ώρας ζήτημα καταγγελίας της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, άρα θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό. Δεν υπάρχει προς ώρας η πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Το θέμα συνεχίζει να προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πολιτικές κωλοτούμπες.

«Μπορεί ν’ ανοίξει ο κύριος Κασσελάκης ένα τάμπλετ, ένα κινητό, να μπει στο YouTube και να δει την ομιλία του Πρωθυπουργού το 2019 (….) εκεί θα διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ πρωθυπουργών που δίδαξαν τι σημαίνει «κωλοτούμπα» σε όλη την Ευρώπη και πολιτικών, τα ίδια που έλεγαν προεκλογικά, λένε και μετεκλογικά. (…) Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να είμαστε, ούτε βιαστικοί, ούτε αδικαιολόγητα πρόθυμοι, ούτε επισπεύδοντες, όπως θέλει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε διαπραγματευτικά όπλα μόνο και μόνο για να δικαιώσουμε μία επιλογή του 2019, για την οποία μάλιστα εμείς τότε διαφωνούσαμε» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Για υποκρισία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

«Εάν το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η Συμφωνία είναι προδοτική θα πρέπει να την καταγγείλει. Εάν όμως δεν το πράξει, όπως δεν το έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό θα σημαίνει ότι θεωρεί τη Συμφωνία επωφελή και ότι απλούστατα κινήθηκε μικροκομματικά και μικροπολιτικά απέναντι στη Συμφωνία ταυτιζόμενο με ακραίες εθνικιστικές ομάδες δημιουργώντας συνειδητά πολωτικό και διχαστικό κλίμα στον ελληνικό λαό» σημείωσε η εκρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι η όποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα