Δύο μήνες μετά την τραγωδία στο Νότιο Ρέθυμνο: «Ακόμη περιμένουμε το πόρισμα για τον θάνατο των πυροσβεστών»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 58χρονου Εμμανουήλ Στρατιδάκη, Δημήτρης Περπατάρης, μίλησε στο CRETA24 τονίζοντας την ανάγκη για επίσπευση των ερευνών και την απόδοση τυχόν ευθυνών – Στο επίκεντρο οι συνθήκες του δυστυχήματος

Φωτογραφίες στο σημείο όπου εντοπίστηκαν νεκροί οι πυροσβέστες, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026. Οι οικογένειες των δύο πυροσβεστών του 25χρονου Παντελή Διαμαντάκη και του 58χρονου Μανώλη Στρατιδάκη άφησαν μία ελληνική σημαία στο σημείο όπου έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, στην Κρύα Βρύση. Οι δύο πυροσβέστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές φλόγες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας περιορισμού του πύρινου μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης στο Ρέθυμνο. Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης, οι δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν μαζί με το όχημά τους μέσα στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Περίπου δύο μήνες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη και το Πυροσβεστικό Σώμα, οι οικογένειες των δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο εξακολουθούν να αναμένουν απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Ο 25χρονος Παντελής Διαμαντάκης και ο 58χρονος Εμμανουήλ Στρατιδάκης, με καταγωγή από την περιοχή του Αμαρίου, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, επιχειρώντας στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο.

«Έχουν περάσει πολλοί μήνες και δεν έχουμε τίποτα»

Την οικογένεια του 58χρονου πυροσβέστη, Μανώλη Στρατιδάκη, εκπροσωπεί ο δικηγόρος Δημήτρης Περπατάρης, ο οποίος μιλώντας στο creta24 και την Τηλεόραση CRETA, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για εργατικό δυστύχημα, καθώς οι δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους.

«Θα απαιτήσουμε από την αρμόδια εισαγγελία και από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να επισπευστούν οι διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Περπατάρης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει, όπως υποστηρίζει, «πρωτόγνωρη καθυστέρηση» στην ολοκλήρωση της έρευνας.

Βασικό αίτημα της οικογένειας είναι να παραδοθεί το πόρισμα στις οικογένειες των θυμάτων, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη και στη συνέχεια να μπορούν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

«Να αναζητηθούν αστικές και ποινικές ευθύνης, όπου υπάρχουν. Πρώτα θέλουμε να γνωρίζουμε και μετά να διεκδικήσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα για τον εξοπλισμό και τις συνθήκες επιχειρήσεων

Στο επίκεντρο των καταγγελιών από τον κ. Δημήτρη Περπατάρη βρίσκονται και οι συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούσαν οι πυροσβέστες.

Ο δικηγόρος ζητά να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε σχέση με  την επιχειρησιακή οργάνωση, ζητώντας να αποσαφηνιστεί εάν υπήρξαν ελλείψεις ή παραλείψεις που συνέβαλαν στην τραγική κατάληξη.

Παράλληλα, επιθυμεί να διερευνηθούν με επιστημονικό τρόπο τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση των πυρκαγιών, ώστε να υπάρχουν επίσημα και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Το ζήτημα των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών

Ο κ. Περπατάρης έθεσε παράλληλα και το ευρύτερο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όπως ανέφερε, οι δύο πυροσβέστες ανήκαν σε διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού: ο ένας ήταν πενταετούς υποχρέωσης και ο άλλος εποχικός.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες εκτελούν ουσιαστικά τα ίδια καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό, παρά τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

«Κάνουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα αυτοί οι άνθρωποι με το μόνιμο προσωπικό», ανέφερε, επαναφέροντας το αίτημα για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκκρεμή αιτήματα σχετικά με την αναγνώριση της εργασίας τους ως βαρέας και ανθυγιεινής, αλλά και για την οικονομική και θεσμική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

O δικηγόρος Δημήτρης Περπατάρης

«Καμία ενημέρωση στην οικογένεια»

Όπως ανέφερε, η οικογένεια δεν έχει λάβει ενημέρωση για την πορεία της έρευνας ούτε έχει στα χέρια της το σχετικό πόρισμα. «Ούτε η οικογένεια έχει κάποια ενημέρωση. Καμία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την οικογένεια, η ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες του θανάτου του 58χρονου δεν αφορά μόνο την απόδοση ευθυνών, αλλά πρωτίστως το δικαίωμα να γνωρίζει τι συνέβη στον άνθρωπό της.

Απαντήσεις και απόδοση ευθυνών

Πλέον, σχεδόν δύο μήνες μετά την τραγωδία, το αίτημα της οικογένειας παραμένει συγκεκριμένο: να ολοκληρωθεί η έρευνα, να δοθεί το πόρισμα και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες, όπου αυτές προκύψουν.

«Ζητάμε την επίσπευση από την αρμόδια εισαγγελία των σχετικών διαδικασιών και ζητάμε και την αναγνώριση ευθυνών όπου υπάρχουν», τόνισε ο Δημήτρης Περπατάρης.

Η οικογένεια του Εμμανουήλ Στρατιδάκη αναμένει πλέον τις επίσημες απαντήσεις των αρμόδιων αρχών, με το ζητούμενο να είναι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε για να προστατεύσει ζωές και περιουσίες.

Προηγούμενο

Μουσική παράσταση με τη Φωτεινή Δάρρα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού

Επόμενο

Το 2025 όπως το.... έγραψε η ActionAid Hellas

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα