«Η πόλη βρίσκει ξανά το ρυθμό της» σχολίασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης με αφορμή και την φετινή τουριστική σεζόν.

Όπως ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία και ανοίγει αυτή η σημαντική περίοδος, με την παρουσία του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρίσκεται στα Χανιά, με την πολύ επίκαιρη και σημαντική συζήτηση που έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ιδιαίτερη επικέντρωση στα θέματα των Βαλκανίων. «Είναι μια θετική εξέλιξη ότι τα Χανιά, μπήκαν στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, αναμένεται η επικαιροποίηση των στοιχείων για τη φετινή τουριστική σεζόν, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τα Χανιά κινούνται σε ρυθμούς που προσεγγίζουν και κάποιες λίγες ημέρες ενδεχομένως να ξεπερνούν το 2019. «Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους και ψυχολογικά και ουσιαστικά, ήταν πολύ σημαντικό να δούμε πως θα ανταποκριθεί η τουριστική κίνηση μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία σχετικά με την ροή του τουρισμού. Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρούμε με βάση των κρατήσεων και προκρατήσεων, τόσο στα καταλύματα τα μεμονωμένα όσο και τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι tour operators, ότι πάμε σε μια χρονιά που θα δείξει ξανά τις δυνατότητες που έχει ο τουρισμός στα Χανιά και είναι μια χρονιά που θα προσπαθήσουν οι επιχειρηματίες να βρουν ξανά την ισορροπία τους. Υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση σε σχέση με τα εργατικά χέρια, που υπάρχουν στον τουρισμό. Μια μεγάλη έλλειψη εργαζομένων και μια έλλειψη, η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην αγορά εργασίας και φέτος η χρονιά θα προσπαθήσει να απορροφήσει κραδασμούς, όμως θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος εθνικός σχεδιασμός».

Πρόσθεσε δε, πως τα Χανιά αντιμετωπίζουν ακόμη μια πρόκληση με την κατοικία και αυτό φαίνεται στα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν και προκαλούν προβληματισμό στους εργαζόμενους έστω και εποχιακά. «Ταυτόχρονα ανταποκρίνονται σε ένα άλλο δείκτη, με την οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο του νομού, που είναι υψηλή και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η πολεοδομία είναι τρίτη σε όλη την χώρα, όσον αφορά τον αριθμό νέων οικοδομικών αδειών. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτή η δυναμική της οικοδομής, θα συμπαρασύρει ένα πλήθος οικονομικής δραστηριότητας, με υψηλό οικονομικό πολλαπλασιαστή που μας κάνει να θεωρούμε ότι η περίοδος που μπαίνουμε, έχει αφήσει τις δυσκολίες του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης. Συγκρατημένα αισιόδοξοι, βάσει των γεγονότων που υπάρχουν».

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται προς υλοποίηση στα Χανιά, ο κ. Σημανδηράκης σχολίασε πως πρόκειται για μια περίοδο όπου ένας μεγάλος σχεδιασμός υλοποιείται και είναι πολλά τα έργα που βρίσκονται στην τελική ευθεία. «Αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών και μεταμορφώνουμε τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Δήμου Χανίων. Το πρώτο είναι η Δημοτική Αγορά, οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η υπηρεσία και ο ανάδοχος έχουν καλή συνεργασία και μας κάνει αισιόδοξους ότι εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, και πραγματικά γίνεται ένας αγώνας για να παραδώσουμε νωρίτερα το εμβληματικό έργο, για να αποκατασταθεί η λειτουργία και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Ταυτόχρονα μια σειρά από έργα έχουν μπει σε μια σειρά και αναμένουμε το τέλος της τουριστικής περιόδου καθώς η πραγματοποίηση τόσο μεγάλων έργων θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα».

Κλείνοντας, ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως οι κεντρικοί δρόμοι μπροστά από την αγορά και ένας μεγάλος σχεδιασμός 30 οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή του ΚΤΕΛ, είναι στην τελική ευθεία. «Του χρόνου τέτοια εποχή, είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές θα συμβαίνουν και αυτά θα αναβαθμίσουν το δήμο Χανίων και αυτό θα προσφέρουμε στους πολίτες. Ξεκίνησε η εργολαβία ασφαλτικών 4,5 εκ. ευρώ σε περιαστικές περιοχές του Δήμου που θα καλύψουν μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν ενώ την ίδια στιγμή είναι ένα πλήθος έργων στο παραλιακό μέτωπο σε εξέλιξη και εκεί έχουμε το πολύ ξεχωριστό και υπερτοπικής σημασίας έργο αποκατάστασης και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων».