Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δυναμική επανεμφάνιση της σύφιλης στην Ευρώπη – Η Ελλάδα μεταξύ των οκτώ χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης

Πρέπει να διαβάσετε

Το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC/CDC) καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης στις χώρες της Δύσης. Στην Ελλάδα, το 2021 τα επιβεβαιωμένα κρoύσματα του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος έφτασαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 664 στον αριθμό.

Τα 646 αφορούν σε άνδρες (97.28%) και τα υπόλοιπα 18 (2.71%) σε γυναίκες. Σε ποσοστό 76,36% ο τρόπος μετάδοσης αφορά σε επαφές ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και σε ποσοστό 17,77% σε ετεροφυλοφιλικές επαφές ανδρών. Οι ετεροφυλοφιλικές επαφές γυναικών αναλογούν σε ποσοστό 2,26% του τρόπου μετάδοσης.

Τα δεδομένα στην Ευρώπη

Η σύφιλη περιορίστηκε ριζικά μετά τη δεκαετία του 1980, ωστόσο, η ασθένεια επανήλθε δυναμικά. Τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων, ήδη από το 2012. Μάλιστα, το 2019, τη χρονιά πριν την πανδημία του Covid-19, καταγράφηκε ιστορικό υψηλό. Την επόμενη χρονιά σημειώθηκε μικρή μείωση λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό (lockdowns) που αντιστράφηκε το 2021.

Συνολικά, το 2021 σε 28 κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δηλώθηκαν 25.270 κρούσματα, με αναλογία 7 προς 100.000 άτομα του πληθυσμού. Από τις 25 χώρες, για τις οποίες συγκεντρώθηκαν στοιχεία, στις 16 παρατηρήθηκε αύξηση και στις 9 μείωση των κρουσμάτων.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε:

  • Βέλγιο
  • Κροατία
  • Κύπρο
  • Δανία
  • Ελλάδα
  • Ισλανδία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία

Οι παραπάνω χώρες συγκέντρωσαν το 20% όλων των κρουσμάτων που δηλώθηκαν το 2021. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε Λετονία και Νορβηγία.

Τι είναι η σύφιλη

Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Ο χρόνος επώασης της σύφιλης κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες). Η σύφιλη χωρίζεται σε κλινικά στάδια: στην πρωτογόνο, στη δευτερογόνο, στη λανθάνουσα σύφιλη και στην τριτογόνο. Η πρωτογόνος σύφιλη εκδηλώνεται κυρίως ως ανώδυνο, περιγεγραμμένο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στη γεννητική χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, αναλόγως με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής. Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγήnewsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα