Από την περασμένη Κυριακή που έγινε η κατάθεση των εκλογικών συνδυασμών όλων των παρατάξεων, μπήκαμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την 26η Μαΐου στη χώρα.

Είναι γνωστό ότι από την μεταπολίτευση του 1974 και μετά σε όλες τις δημοτικές νομαρχιακές ή περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα, στην Κρήτη και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, πάντα οι υποψήφιοι επικεφαλής των συνδυασμών ελάμβαναν το χρίσμα από τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων, για να υπηρετήσουν πιστά και δημοκρατικά… την τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.

Στον νομό Ηρακλείου ειδικότερα σε όλες τις περιόδους που το ΠΑΣΟΚ ήταν πλειοψηφικό ρεύμα, η επιλογή των προσώπων ουσιαστικά είχε δευτερεύουσα σημασία, αφού σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο και ποτέ ο λαός του Ηρακλείου δεν αρνήθηκε τις επιλογές του Πασοκικού κομματικού επιτελείου.

Αποτέλεσμα της λανθασμένης κοινωνικοπολιτικής εκλογικής λογικής που επικρατούσε, ήταν να δημιουργηθεί στο Ηράκλειο το μακροβιότερο πολιτικό δημοτικό κατεστημένο στην Ελλάδα.

Ήταν Φεβρουάριος του 2014 ένας μήνας που θα μείνει στην ιστορία γιατί σηματοδότησε τις σημαντικότερες αυτοδιοικητικές εξελίξεις για τον Δήμο Ηρακλείου.

Η Δημοτική αρχή τότε των «Ανοικτών Οριζόντων» διένυε την τρίτη συνεχόμενη θητεία της και όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι θα διεκδικούσε με τον ίδιο αρχηγό την ψήφο των πολιτών του Ηρακλείου για τέταρτη φορά.

Μειονέκτημα της τότε κυβερνώσας παράταξης του Δήμου ήταν οι δημιουργηθείσες παθογένειες ως φυσικό επακόλουθο ενός κατεστημένου συστήματος που δεν ανανεωνόταν, με αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική κόπωση – αδράνεια, από την μακρόχρονη επαναλαμβανόμενη επανεκλογή του.

Οι «ψίθυροι» για υπερβολές, αδιαφάνεια, λανθασμένες επιλογές, σπατάλη και παραμέληση των προβλημάτων της καθημερινότητας, κυριαρχούσαν στην κοινωνία. Μοναδικό πλεονέκτημα της κυβερνώσας τότε παράταξης ήταν η τέλεση ενός μεγάλου δημοτικού τεχνικού έργου και αρχηγό τον Γιάννη Κουράκη έναν έμπειρο και φιλόδοξο πολιτικό άνδρα.

Την περίοδο εκείνη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η ευημερία των δανεικών είχε τελειώσει, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η υπερβολή έφεραν την παρακμή, τα μνημόνια και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2014 γεννήθηκε μία νέα δημοτική παράταξη με ηγέτη τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τον Βασίλη Λαμπρινό, έναν άνθρωπο ικανό, καταξιωμένο στην κοινωνία, με κύρος, γνώσεις και αποτελεσματικότητα, και μέλη της παράταξης πολίτες του Ηρακλείου με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική προέλευση.

Ήταν η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», που ο λαός του Ηρακλείου επέλεξε με την ψήφο του στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές τη Κυριακή 25 Μαΐου 2014 να διοικήσει τον δήμο Ηρακλείου.

Τα χρόνια πέρασαν και η ώρα της κρίσεως ενώπιον της ετυμηγορίας του ηρακλειώτικου λαού πλησιάζει. Η Δημοτική Αρχή της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο κατά κοινή ομολογία δημοτικό έργο. Με όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις κακές οικονομικές συγκυρίες, τις καθυστερήσεις, ενδεχόμενα λάθη, δεχόμενη την αντικειμενική κριτική αλλά και την κακόβουλη πολεμική τακτική, πρωτοφανή για τα δημοτικά ιστορικά δεδομένα σε προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στην κρίση των πολιτών μαζί με το σημαντικό δημοτικό έργο σε όλους τους τομείς, έργο συγκρίσιμο με τα προηγούμενα δημοτικά έργα την εποχή της ευημερίας, πέραν της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όμως το μεγαλύτερο έργο που επιτεύχθηκε από την «Δύναμη Πολιτών» είναι η αλλαγή του ύφους και του ήθους που καθιέρωσε στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου. Μία Δημοτική Αρχή αδέσμευτη, ανεξάρτητη, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον Δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή, μακριά από τα παράκεντρα των κομματικών γραφείων και των εργολαβικών ή άλλων οικονομικών συμφερόντων.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε και η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει ακόμη και τώρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προσηλωμένη στην εκτέλεση του δημοτικού της έργου, φιλοδοξώντας την επανεκλογή της στις δημοτικές εκλογές.

Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής, με συστηματική αξιολόγηση του έργου που επιτελείται στον Δήμο Ηρακλείου είναι μόνο η ίδια η Δύναμη των Πολιτών.

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου