Δραματικό «καμπανάκι» από τον Τζόνσον: Σοβαρός κίνδυνος να εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ

Πρέπει να διαβάσετε

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια περίοδο που η χώρα του βυθίζεται στην υγειονομική κρίση.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σύστημα υγείας NHS να ξεμείνει από κρεβάτια ΜΕΘ», διεμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στην Επιτροπή Συνδέσμου του Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην απειλή που γεννά η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εστίασε στην ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας του, λέγοντας ότι 32.000 ασθενείς κορωνοϊού βρίσκονται υπό νοσηλεία, 70% περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας.

«Δεν μπορώ να προβλέψω πότε οι ΜΕΘ θα φτάσουν στα όριά τους, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί αυτό», συνέχισε.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη τήρησης των μέτρων που επιτάσσει το γενικό lockdown, το οποίο έχει επιβληθεί στη Βρετανία.

Το σκοτάδι στους διαδρόμους των νοσοκομείων και ο αγώνας δρόμου της Ντάουνινγκ Στριτ για να μην εκτροχιαστεί το NHS υποδηλώνουν τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η Γηραιά Αλβιώνα. Θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό εξαιτίας της υπερπληρότητας.

Η απελπιστική κατάσταση στην «Ουχάν» της Ευρώπης, όπως τείνουν να αποκαλούν πολλοί τελευταία τη Βρετανία, αποτυπώνεται στους ανατριχιαστικούς αριθμούς.

Συγκλόνισε η παραδοχή του «Τσιόδρα της Αγγλίας», Κρις Γουίτι, ότι ένας στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.

Αγωνία επικρατεί, την ίδια στιγμή, για την κατάσταση στα νοσοκομεία στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς κυκλοφορούν από τις αρμόδιες αρχές εφιαλτικές προβλέψεις για υπερπληρότητα.

Διακινούνται, συγκεκριμένα, από τις υγειονομικές αρχές τρία σενάρια συγκεκριμένα: το καλύτερο, το μεσαίο και το χειρότερο. Στο καλύτερο αντιστοιχεί η ημερήσια αύξηση των εισαγωγών κατά 4% και στα επόμενα δύο αυξάνεται κατά 5% και 6%.

Οι ασθενείς κορωνοϊού, την ίδια στιγμή, έχουν καταλάβει πάνω από το 70% των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Στα όριά τους βρίσκονται οι νοσηλευτές στις εντατικές που αναγκάζονται να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς.

Υπολογίζεται, πάντως, ότι κάθε νοσηλευτής προσέχει, πλέον, τέσσερις ασθενείς στις ΜΕΘ. Ακόμη και νοσηλευτές που εργάζονται σε άλλους τομείς, επιστρατεύονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού εντός των εντατικών.

Το δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή.

Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ.

Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.

Εάν αυτή η εγκατάσταση παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα