Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, απηύθυνε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, καθώς εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ο κ. Λουμπούνης εκτίμησε ότι αν δεν σπεύσουν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, θα γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ότι μέχρι τέλος της σεζόν, μπορεί να έχουμε 2.500 νεκρούς στην Ελλάδα από την πανδημία. «Είναι κρίμα γιατί υπάρχει αποτέλεσμα από το εμβόλιο που εμποδίζει την σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Η προσωπική μου θέση είναι ότι ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός σε άτομα άνω των 60 ετών. Δε νοείται αυτή τη στιγμή, να έχουμε στη διάθεση μας άφθονα εμβόλια και να αδιαφορούμε γι’ αυτό, να συνεχίζουν να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας, νέοι άνθρωποι, 60 ετών χωρίς ιδιαίτερα νοσήματα. Να παλεύουν στην ΜΕΘ για τη ζωή τους. Είναι πολύ σοβαρό για τη δημόσια υγεία».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λουμπούνης, η Κρήτη επειδή «δέχτηκε» το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα σαν πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, έχει συγκριτικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανόσων στον πληθυσμό από άλλες Περιφέρειας. «Γι’ αυτό διατηρούνται ικανοποιητικά σχετικά χαμηλά τα θετικά άτομα στην περιοχή. Επίσης εν γένει στην Κρήτη, έχουμε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και οι Μονάδες μας δουλεύουν καλά. Οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα έχουν καλά ποσοστά και γενικά πρέπει να ερευνήσουμε το αν έχουμε κάτι στην Κρήτη που βοηθάει να περνάμε τον κορωνοϊό ηπιότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη,  είναι φανερό και γνωστό ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό ανοσίας σε ένα πληθυσμό, τόσο ηπιότερη θα είναι η εικόνα από ένα λοιμώδες νόσημα. «Την ανοσία τη δίνει το εμβόλιο, ωστόσο δεν είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς και στην Κρήτη».

Ο κ. Λουμπούνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, και όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο μετά από μια πανδημία, βελτιωθήκαν πολύ τα νούμερα των εμβολιασμών, μετά το ισχυρό κύμα του κορωνοϊού στις αρχές του καλοκαιριού. «Παρόλα αυτά, εδώ και 20 ημέρες υπάρχει μια στασιμότητα. Η μεταδοτικότητα είναι τέτοια που για να προφυλαχθεί η κοινωνία ως σύνολο θα πρέπει να έχουμε εμβολιασμένους πάνω από 85%. Όσο μεγαλύτερο από αυτό το ποσοστό τόσο καλύτερα θα ήμασταν. Στην Κρήτη υπάρχει αυτό, όμως μαζί με τους ανθρώπους που νόσησαν πρέπει να είμαστε γύρω στο 75%».

Κλείνοντας, ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας πως οι ακυρώσεις παρελάσεων σε περιοχές με υψηλή διασπορά, που αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, είναι σώφρονες κινήσεις. «Κάθε πιθανότητα, κάθε κίνηση που θα αυξήσει την πιθανότητα για συγχρωτισμό και κατά συνέπεια αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς κάποιοι από τους ανθρώπους που θα μολυνθούν ίσως χάσουν τη ζωή τους. Να είναι αιτία οι παρελάσεις δεν το θέλει κανείς. Δεν μπορεί να είναι αιτία να χάσει κάποιος τη ζωή του, οι παρελάσεις».