Δουλεύουμε έξι μήνες το χρόνο μόνο για να πληρώνουμε φόρους κι εισφορές!

Πρέπει να διαβάσετε

Σχεδόν τους έξι μήνες του 2023 χρειάστηκε να εργαστεί ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος μόνο και μόνο για να πληρώσει τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς. Ειδικότερα, το 2023 οι φορολογούμενοι εργάστηκαν για τις ανάγκες της κρατικής μηχανής 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Έτσι, η μέρα φορολογικής ελευθερίας ήρθε στις 28 Ιουνίου του 2023. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

«Αν λοιπόν από την πρώτη μέρα του χρόνου μέχρι την ημέρα φορολογικής ελευθερίας πληρώναμε μόνο φόρους και εισφορές, από κει και πέρα τα χρήματα που θα βγάζαμε θα μένανε στον εαυτό μας. ‘Αρα η μέρα φορολογικής ελευθερίας στην Ελλάδα μας δείχνει ότι λίγο πολύ το μισό χρόνο δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους κι εισφορές και τον άλλο μισό τα χρήματα που κερδίζουμε τα κρατάμε εμείς» εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας.

Η μέρα φορολογικής ελευθερίας το 2023 άργησε σημαντικά να έρθει εν συγκρίσει με το 2009, οπότε η Εφορία και τα Ταμεία απορροφούσαν εργασία 147 ημερών, ωστόσο ήρθε νωρίτερα σε σχέση με την τελευταία πενταετία. Ειδικότερα, το 2018 οι ημέρες εργασίας των φορολογουμένων για το κράτος ήταν 186, το 2019 181, το 2020 180 και το 2021 178. Το 2022 η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στις 185 ημέρες, ωστόσο μειώθηκε και πάλι το 2023, κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης.

«Φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που έχουμε στοιχεία για την ημέρα φορολογικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Δηλαδή από το 2000 έως σήμερα η πτώση των επτά ημερών είναι η μεγαλύτερη που έχουμε καταγράψει» σημείωσε ο κ. Ρώμπαπας.

Παρά τη μείωση του διαστήματος κατά το οποίο έρχεται η μέρα φορολογικής ελευθερίας, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά ως προς την επιβάρυνση των πολιτών, εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου και τα μέσα εισοδήματα είναι μεγαλύτερα και οι παροχές περισσότερες.

«Πληρώνουμε φόρους αντίστοιχους με αυτούς σε Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες και το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουμε δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που λαμβάνουν οι πολίτες σε αυτές τις χώρες. Άρα δεν έχει σημασία μόνο να σκεφτούμε το τι πληρώνουμε, αλλά και τι είναι αυτό που λαμβάνουμε. Στην Ελλάδα επίσης τα εισοδήματά μας είναι σχετικά χαμηλά. Άρα οι φόροι που πληρώνουμε, να το πω απλά, μας πονάνε περισσότερο απ’ότι πολίτες άλλων χωρών που έχουν αρκετά μεγάλα εισοδήματα και συνεπώς μπορούν να πληρώνουν κι ένα ποσοστό των εισοδημάτων τους στη φορολογία, χωρίς να τους λείπουν από την προσωπική τους ζωή. Άρα, ναι, βελτιώθηκε η κατάσταση φέτος κατά επτά ημέρες και είναι πάρα πολύ σημαντική βελτίωση, παρ’όλα αυτά η μέρα φορολογικής ελευθερίας έρχεται πολύ αργά στη διάρκεια του έτους» ανέλυσε ο κ. Ρώμπαπας.

Σημειώνεται ότι η μέρα φορολογικής ελευθερίας προκύπτει βάσει των πραγματικών ετήσιων εσόδων του κράτους από τη φορολογία και τις εισφορές.

«Η φοροδιαφυγή σταδιακά περιορίζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται παρ’όλο που οι φορολογικοί συντελεστές έχουν περιοριστεί» σημείωσε καταληκτικά ο κ. Ρώμπαπας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα