Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δωρεά οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Οι 1.522 δότες και το μακρύ ταξίδι ζωής για τους λήπτες

Πρέπει να διαβάσετε

Παναγιώτης – Ιππόλυτος Καλογήρου, Φλώρα Παλαιολόγου, Πασχάλης ΔασκαλάκηςΔήμητρα Ντήλιου, Γιάννης Κρεμμύδας, Ιωάννης Ρέπας, Λυγερή Οικονομοπούλου, Σάντυ Λέντη, Ιωάννα Σαρρή- Μπαλάσκα. Είναι μερικοί μόνο από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ενωθεί σε μια μεγάλη και πολύτιμη αλυσίδα.

Μια αλυσίδα ζωής με κρίκους τους αγωνιστές ασθενείς που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για μόσχευμα και μεταμόσχευση και τους ήρωες των οικογενειών που πρόσφεραν τα όργανα των αγαπημένων τους, μετά τον θάνατό τους. Στέρεα συνδετικά υλικά της οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες υγείας και όλοι όσοι μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο, αρχής γενομένης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμoσχεύσεων (ΕΟΜ), αλλά και το Ίδρυμα Ωνάση και το Ωνάσειο, εργάζονται συστηματικά και ασταμάτητα αποβλέποντας στην ενίσχυση αλλά και στην επιμήκυνση αυτής της αλυσίδας.

«Γιατί η δωρεά οργάνων μάς αφορά όλους», όπως διαμήνυσαν με κάθε τρόπο χθες το βράδυ στο Εθνικό θέατρο όλοι όσοι γιόρτασαν τους κρίκους της αλυσίδας στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ωνάση. Αφορμή ήταν η η επιβράβευση των επιχειρήσεων, των φορέων, των Οργανισμών και των Συλλόγων που συμμετείχαν στα διαδικτυακά σεμινάρια του ενημερωτικού προγράμματος Organmeetings, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Αλλά και η απόδοση τιμής από τον ΕΟΜ και την πολιτεία σε οικογένειες δοτών οργάνων του περασμένου έτους, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση.

Δεκάδες λήπτες αλλά και συγγενείς δοτών οργάνων μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και έστειλαν το δυνατό μήνυμα της δωρεάς οργάνων

Στην κατάμεστη αίθουσα της κεντρικής σκηνής του Εθνικού θεάτρου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις, επί δύο ώρες ξεχείλιζε το συναίσθημα. Συγκίνηση, ευγνωμοσύνη, χαρά, λύπη, αγαλλίαση, καλοσύνη, αγάπη, προσφέρονταν απλόχερα, κρατώντας καθηλωμένους όσους παρακολουθούσαν τους ζωντανούς κρίκους της αλυσίδας να ξεδιπλώνουν την ιστορία τους στην σκηνή είτε μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού είτε διά ζώσης.

Όπως ο κ. Γιάννης Κρεμμύδας, ο ξυλουργός του Εθνικού θεάτρου, που ανέβηκε στην σκηνή, για τις ανάγκες του πιο «ζωντανού» ρόλου της ζωής του. Όχι του επαγγελματικού που υπηρετούσε και υπηρετεί με αφοσίωση, αλλά του προσωπικού, που τον οδήγησε στο Ωνάσειο με τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και της επακόλουθης αναμονής για μόσχευμα. «Έμεινα 5 μήνες στο Ωνάσειο, κλαίγοντας που ήμουν μακριά από τα παιδιά μου, το ένα μάλιστα μωρό, και την οικογένειά μου, χάνοντας συχνά την αισιοδοξία μου αλλά και παλεύοντας να αντέξω. Και τελικά ήρθε η στιγμή που μου ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε συμβατό μόσχευμα, και όλη η απίστευτη περιπέτεια μου έληξε. Η καρδιά μου χτυπά αλλιώς τώρα, χωρίς φόβο, με ελπίδα και ευγνωμοσύνη για τη ζωή που μου προσφέρθηκε» είπε ο κ. Κρεμμύδας.

Ελπίδα και ευγνωμοσύνη μοιράστηκε με τους εκατοντάδες ανθρώπους στο Εθνικό θέατρο και η μητέρα της νεαρής Νεκταρίας Σαρρή – Μπαλάσκα, Ιωάννα. Δακρυσμένη μίλησε για την πρόωρη απώλεια της κόρης της αλλά και ήρεμη γιατί «χάρη στη δωρεά οργάνων της Νεκταρίας προσφέρθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε 5 ανθρώπους. Κι αυτοί θα μας θυμίζουν πάντα τη Νεκταρία μας».

Το δικό τους μήνυμα για τη δωρεά οργάνων έστειλαν και οι επαγγελματίες υγείας που έχουν αφοσιωθεί στο συγκεκριμένο πεδίο. Ο γνωστός εντατικολόγος της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας, κ. Ανδρέας Ηλιάδης, μίλησε συγκινημένος για τις δύο «οικογένειές» του, «για τους γονείς των μικρών παιδιών που δεν κατάφερα να σώσω, και είμαστε πάντα μαζί, όπως οι γονείς του Κωνσταντίνου και της Ειρήνης που είναι εδώ σήμερα, και την οικογένεια του ΕΟΜ που επίσης μαζί καταφέρνουμε να δίνουμε ζωή σε όσους το χρειάζονται».
Η κυρία Φανή Πλιαχροπούλου, τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γεννηματάς» μοιράστηκε την ικανοποίηση και την υπερηφάνια για το έργο το δικό της και όλων των συντονιστών μεταμοσχεύσεων που αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Όπως και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο, κυρία Ειρήνη Κίτσου, που ευχαρίστησε θερμά όσους, είτε ήταν παρόντες, είτε όχι, «διότι έκαναν την υπέρβαση και έδωσαν στον συνάνθρωπό τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Η Φλώρα, ο Παναγιώτης-Ιππόλυτος, ο Πασχάλης

Τρεις οικογένειες δοτών οργάνων του περασμένου έτους τιμήθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά στα «πρόσωπά τους απόψε τιμάται κάθε ένας από τους 1.522 δότες οργάνων, που περιλαμβάνει ο κατάλογος του ΕΟΜ, και οι οικογένειές τους» όπως επισημάνθηκε.

Ο θάνατός πάντα θα ταξινομείται στην πιο δύσκολη, σκληρή και αναπόδραστη στιγμή της ζωής. «Όμως ακόμη και σε αυτήν την πιο δύσκολη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Αυτό ήθελε η Φλώρα, μου το είχε ζητήσει και εγώ όταν έφτασε η στιγμή, το έκανα» είπε συγκινημένος ο κ. Παλαιολόγος, που δώρισε τα όργανα της συζύγου του μετά τον θάνατό της στο νοσοκομείο Αττικόν, ικανοποιώντας την επιθυμία της.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μόλις έχει δώσει το συμβολικό βραβείο στον κ. Παλαιολόγο για την γενναία απόφασή του να δωρίσει τα όργανα της συζύγου του

Αυτό άλλωστε, αποτελεί και τον πιο απλό όσο και μεγαλειώδη στόχο του προγράμματος Organmeetings, όπως είπε η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, κυρία Γιούλη Μενουδάκου, δηλαδή να ανοίξει η συζήτηση για τη δωρεά οργάνων μετά τον θάνατο σε κάθε ελληνικό σπίτι, να πέσει φως σε όλη αυτή τη διαδικασία και να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες και η άγνοια.

Με λυγμούς μοιράστηκε την γενναία απόφασή της να δωρίσει τα όργανα του γιου της, Παναγιώτη- Ιππόλυτου, όταν της ανακοινώθηκε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός, η κυρία Μαρία Καλογήρου. «Είμαι ευγνώμων γιατί στο Σωτηρία, στη ΜΕΘ4 περιέθαλψαν το παιδί μου με τόση αγάπη και ανθρωπιά. Ένιωσα αγγαλίαση όταν το αποφάσισα, έκανα το σωστό. Ο Παναγιώτης μου έφυγε αλλά έσωσε 6 ζωές» είπε η κυρία Καλογήρου, λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα.

Η κυρία Μαρία Καλογήρου μιλάει για τη δωρεά οργάνων του γιου της στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση

Ο κ. Πασχάλης Δασκαλάκης ήταν ο τρίτος και τελευταίος «ζωντανός» κρίκος που τιμήθηκε για τη γενναία απόφαση του ίδιου και των αδελφών του να δωρίσουν τα όργανα του 89χρονου πατέρα τους, που κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως ο πατέρας μας σε αυτή την ηλικία θα μπορούσε να είναι δότης οργάνων. Αμέσως μόλις μας το είπαν οι γιατροί, είπαμε ναι, Η δωρεά οργάνων είναι μόνο πράξη αγάπης» ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.

Ο κ. Δασκαλάκης έστειλε το δυνατό μήνυμα ότι η δωρεά οργάνων δεν έχει ηλικία, προσφέροντας τα όργανα του 89χρονου πατέρα του

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δημοσιογράφος, κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, και ακολούθως έλαβαν τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης και ο πρόεδρος του Ωνασείου, κ. Ιωάννης Μπολέτης.

«Η δωρεά οργάνων εμπεριέχει το χάρισμα χαρακτήρα και προσφέρει χάρισμα ζωής. Στην Ελλάδα υστερούμε ακόμη, σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η ενημερωτική εκστρατεία που γίνεται συντονισμένα σε σχολεία, στην κοινωνία, σε επαγγελματίες υγείας, θα αλλάξει την κατάσταση. Εμείς ως Βουλή αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο παραδίδοντας ένα σύγχρονο κατά τις επιταγές της επιστήμης» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλας. Καταλήγοντας, υποκλίθηκε στη «ζωογόνο προσπάθεια του Ιδρύματος Ωνάση, του ΕΟΜ, των γιατρών, των ασθενών και των οικογενειών των δοτών».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση από το οποίο εκπορεύεται η τεράστια ενημερωτική καμπάνια αλλά και η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου εξέφρασε την περηφάνια του που «έχουμε μαζί μας χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τους Οργανούληδες, εργαζόμενους, φορείς, επιχειρήσεις και συλλόγους με τα Organmeetings, επαγγελματίες υγείας, και χάρη σε όλους μπορεί να μετατρέπεται το τραύμα και η απώλεια σε προσφορά». Εξέφρασε επίσης την υπερηφάνια του για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα παραδοθεί ως το τέλος του έτους στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. «Δημιουργούμε μια αλυσίδα ευθύνης, δύναμης και υπόσχεσης για ζωή» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα υγείας, που αποτελεί τη βάση για τη δωρεά οργάνων, αλλά στα στοιχεία της δωρεάς της τελευταίας τριετίας, μετά το έτος της πανδημίας, «που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των δοτών κινείται σταθερά ανοδικά κάθε έτος. Το 2023 έκλεισε με 90 δότες. Και το 2024 είναι σε αυξητικό ρυθμό οι δότες οργάνων» είπε.

Μέσα στην επόμενη διετία θα είναι εμφανής η επιτυχία των δράσεων που τώρα υλοποιούνται, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ωνασείου, κ. Μπολέτης, διάστημα που συμπίπτει με τη σημαντική επέτειο της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς που έγινε στη χώρα, στο Ωνάσειο. «Είναι πιο πιθανό να χρειαστούμε μεταμόσχευση από το γίνουμε δωρητές ή δότες οργάνων, κι αυτό πρέπει να υπαγορεύει τη στάση μας και την απόφασή μας αναφορικά με την απλή αλλά μεγαλειώδη πράξη της δωρεάς» κατέληξε ο κ. Μπολέτης.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα