Διπλωματικοί ελιγμοί στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Πρέπει να διαβάσετε

Γεώργιος Σχορετσανίτης
Γεώργιος Σχορετσανίτης
Ιατρός - Συγγραφέας
Ο Γεώργιος Ν. Σχορετσανίτης είναι ιατρός χειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας

Οσάκις γίνεται σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητούνται σενάρια και σχέδια επέκτασης και διεύρυνσή της, καθώς και για τη σχέση της με διάφορες χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στους κόλπους της. Έτσι στην τελευταία, τον Δεκέμβριο συγκεκριμένα του 2023, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ένα σοβαρό και καίριο θέμα συζήτησης ήταν αυτή ακριβώς η διεύρυνση, η οποία στην ουσία είχε σχέση με την πολύπαθη Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή. Βεβαίως δεν ήταν μόνο αυτή γύρω από την οποία περιστράφηκε η συζήτηση, δεδομένου ότι υφίσταται ένας μακρύς κατάλογος χωρών που αναμένουν το χαρμόσυνο γεγονός της εισόδου. Εδώ υπάγονται οι περισσότερες γνωστές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, μεταξύ των άλλων, αλλά και η Σερβία και η Τουρκία. Για την μεν Αλβανία, πέρα από όλες τις άλλες, υπάρχουν ακόμα κάποιες συζητήσεις που γίνονται στα παρασκήνια μεταξύ αυτής και της ελληνικής κυβέρνησης μετά από τα επεισόδια με τον δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα, αλλά και πάλι θα καθυστερήσει η ένταξή της γειτονικής αυτής χώρας για ευνόητους λόγους. Εδώ, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το σημείο της σύμπλευσής σε πολλά σημεία με την άλλη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, η οποία επίσης είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. για πολύ καιρό. Άλλωστε δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σκοπό αυτό για καμία χώρα.

Η Τουρκία, να θυμίσουμε, είχε λάβει πρόσκληση για διαπραγματεύσεις στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα η προοπτική ένταξής της παραμένει σε μεγάλο βαθμό επισφαλής και αστάθμητη, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρός της δεν παραλείπει κάθε φορά να τονίζει το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το γεγονός. Η είσοδος τόσο αυτής όσο και της Ουκρανίας θα αποτελούσε αναμφίβολα σημαντικό γεγονός αφού αμφότερες οι χώρες είναι πολυπληθείς και θα τροποποιούσαν τον συσχετισμό των δυνάμεων στο εσωτερικό της Ένωσης. Όμως, εδώ, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και ουσιαστικής σημασίας διαφορές, ανάμεσα σε αυτές τις δύο. Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, σίγουρα θα δρομολογήσει την ένταξή της στην Ε.Ε. με ότι ‘μείνει’ μετά από τον πιθανότατο γεωγραφικό ακρωτηριασμό της και την προσάρτηση κάποιων εδαφών της από τη Ρωσία, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται κάποιας μορφής βέτο στην ένταξή της από πρώην ανατολικές χώρες.

Κι’ αν αυτά βρίσκονται να κινούνται υπόγεια στις όποιες συζητήσεις, η προοπτική, αντίθετα, της Τουρκίας για είσοδο, μοιάζει μάλλον μακρυνό και ασύλληπτο όνειρο! Κάποιες χώρες, το κάνουν σαφές και το ξεκαθαρίζουν δημόσια και χωρίς περιστροφές. Στην πραγματικότητα το γνωρίζει και η ίδια η Τουρκία, παρά τις διαχρονικές δηλώσεις των αξιωματούχων της οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό μέτωπο. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζονται οι μεταξύ τους συζητήσεις οφείλεται καθαρά στο οξύ πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο η γειτονική μας χώρα αξιοποιεί και μάλιστα με επιτυχία όσον αφορά την είσπραξη κάποιων μεγάλων κονδυλίων από την Ε.Ε. Αυτός είναι και ο λόγος για τη διατήρηση των συνομιλιών. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε τη θέση της Ε.Ε. για το πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Τουρκίας. Για τη χώρα μας, είναι προς το συμφέρον της όλες αυτές οι συνομιλίες να καταφέρουν να μειώσουν την ένταση αναμεσά τους με πολλαπλά οφέλη, όπως απεικονίζεται έως τώρα. Οι τελευταίες συνομιλίες που έγιναν σε καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σίγουρα θα σημάδεψαν πολλά, άλλα γνωστά και δηλωθέντα και άλλα που θα δρομολογηθούν και εμφανισθούν σταδιακά με τον καιρό. Το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς τις καλές σχέσεις της με την Ε.Ε. και βλέπει ξεκάθαρα ότι αυτό περνάει μέσα από την καλή και ήρεμη γειτονία με την Ελλάδα. Είναι αναμφίβολα περίεργο μετά τις επικές δηλώσεις της προ καιρού, όταν απειλούσε ποικιλοτρόπως τη χώρα μας, κάτι βέβαια που το συνεχίζει αλλά πιο προσεκτικά.

Με τη λήξη του Ουκρανικού ζητήματος πάντως θα λάβουν χώρα κάποιες αλλαγές στο χάρτη της γηραιάς ηπείρου, νέες ισορροπίες δυνάμεων και η Τουρκία δεν επιθυμεί να απέχει από αυτές. Όμως, το καίριο σημείο από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλές συμπεριφορές της είναι προφανώς οι προσεχείς αμερικανικές εκλογές, για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Άλλα Πρόσφατα