Ως μια από τις πιο ευχάριστες ημέρες της θητείας του, χαρακτήρισε την χθεσινή μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε πως την Πέμπτη νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ 2 ασθενείς στην κλινική COVID σε καλή κατάσταση και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 5 ασθενείς. «Αυτά είναι τα καλύτερα νούμερα που έχω πει από την αρχή της πανδημίας, ευελπιστώ ότι τις επόμενες ημέρες η μεν κλινική κορωνοϊού δεν θα έχει ασθενείς, η ΜΕΘ θα ελαττώσει στο ήμισυ τουλάχιστον τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύει».

Μάλιστα, ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε πως από όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί τόσο στη ΜΕΘ όσο και στην κλινική, μόνο δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, λέγοντας πως δεν νοείται υγειονομικός να δουλεύει σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή ιατρείο και να μην είναι εμβολιασμένοι. «Νομίζω ότι όποιοι εκ των συναδέλφων – που δεν θέλουν να κρίνω – δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να το σκεφτούν. Δεν μπορεί να θέλεις να θεραπεύσεις ένα άρρωστο και να μην είσαι προστατευμένος. Οπότε θα έπρεπε ήδη να υπάρχει υποχρεωτικότητα σε όλους τους ασχολούμενους με ασθενείς».

Ο κ. Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε στην απώλεια της 44χρονης Γλυκερίας, λέγοντας πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι χάθηκε ένας άνθρωπος εξαιτίας των επιπλοκών όμως δεν παύει ο εμβολιασμός να μας προστατεύει. «Για το μήνα Μάιο ήταν προγραμματισμένοι 6.038 εμβολιασμοί με Pfizer και έγιναν 6.162, για τον Ιούνιο μέχρι στιγμής ήταν προγραμματισμένοι 4.220 εμβολιασμοί και έγιναν 4.238 εμβόλια. Όσον αφορά το Johnson&Johnson το μήνα Μάιο ήταν προγραμματισμένοι 569 εμβολιασμοί και έγιναν 590. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 330 για τον Ιούνιο και ήταν προγραμματισμένοι 356. Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει 28.429 εμβολιασμοί».

Πρόσθεσε δε, πως από την αρχή του εμβολιασμού υπήρχαν άνθρωποι που ρωτούσαν να μάθουν για τα εμβόλια. «Ορισμένοι ήταν αγχωμένοι πριν γίνει η πρώτη δόση και στη συνέχεια τα πράγματα ηρέμησαν. Ο κόσμος έρχεται σχετικά ήρεμα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ακολουθεί το ραντεβού του, υπάρχει τάξη και όλα εξελίσσονται ομαλά».

Όσον αφορά τα τακτικά χειρουργεία, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως δεν ελαττώθηκαν ποτέ σε μεγάλο βαθμό. «Ακόμη και στην κρίση τη μεγάλη από τα 9 χειρουργεία που λειτουργούσαν στην προ – κορωνοϊού εποχή λειτουργούσαν τα 4. Αυτή την περίοδο λειτουργούν τα 8 από τα 9 χειρουργεία. Αυτό ισχύει και για τον Ιούλιο και για τον τρέχοντα μήνα. Τον Αύγουστο όπως είθισται και για λόγους άδειας προσωπικού θα λειτουργήσουν τα χειρουργεία από τα 8 θα πάμε στα 4. Αλλά αυτό μόνο για το μήνα Αύγουστο και δεν είναι κάτι καινούριο».