Ανησυχία στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας προκάλεσε χθες η νέα κατάρρευση κτιρίου. Το συγκεκριμένο ζήτημα σχολίασε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Γιάννης Αναστασάκης. 

Όπως δήλωσε στο Creta24, η Αγία Τριάδα είναι μια από τις βασικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και γι’ αυτό έχουν δώσει βάση σε πολύ δουλεία που έχει γίνει εκεί, παρόλο που αυτό δεν έχει φανεί ακόμη.

«Έχουμε πλέον ένα καινούριο ρυμοτομικό σχέδιο που συμφωνεί με την τοπική πραγματικότητα, έχουμε μελετήσει την οδό Δελημάρκου, ώστε να πάρει τον δρόμο της ανάπλασης τα επόμενα χρόνια, η Πολεοδομία έχει αναθέσει τις πράξεις αναλογισμού, δηλαδή το πάρε- δώσε ιδιοκτησιών, ώστε να μπορέσουμε μετά να προχωρήσουμε στις επόμενες αναπλάσεις όπου έχουμε μελετήσει για όλη την περιοχή. Τα όρια της Αγίας Τριάδας είναι υπό ανάπλαση αυτές τις μέρες, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είναι υπό ανάπλαση, το παραλιακό είναι αναπλασμένο, ενώ θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η Καλοκαιρινού, που ήδη είναι μελετημένη και σε ότι αφορά στη Γιαμαλάκη αναβαθμίστηκε στο κυκλοφοριακό της κομμάτι και στη διέλευση των Mini bus που έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Αυτό που θα έρθει είναι και η διαμόρφωση της περιοχής του Δερματά, η ανακαίνιση που θα γίνει στην πλατεία της παλιάς λαχαναγοράς, ξεκινώντας από τα δημοτικά κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες. Αυτό το έργο το έχουμε βάλει στο μικροσκόπιο για τις επόμενες εβδομάδες και θα περάσει και μια τουριστική διαδρομή, μέσα από την Αγία Τριάδα, ώστε να έχει την ευκαιρία και ο επισκέπτης του Ηρακλείου να γνωρίσει αυτήν τη συνοικία», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.

Ωστόσο, σχολιάζοντας αυτό καθαυτό το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων, δήλωσε ότι «οι εκκρεμότητες που αφορούν στα ετοιμόρροπα, δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τον δήμο. Είναι μια σύνθετη διαδικασία και ο δήμος είναι εδώ και 7 χρόνια αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα, για την καταγραφή και ενημέρωση των ιδιοκτητών. Κάθε ένας που διαθέτει ένα κτίριο πρέπει να αναλάβει τη πρωτοβουλία να κάνει μια επισκευή για να μην υπάρχει κίνδυνος», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα όμως, η αρχιτέκτονας και γραμματέας του περιβαλλοντικού συλλόγου Αγίας Τριάδας, Μαρία Γιατρομανωλάκη, μιλώντας στο Creta24, ανέφερε ότι «παρόλο που υπάρχει αξιόλογο κτιριακό απόθεμα, πολλά κτίρια είναι σε κακή κατάσταση. Είτε επειδή υπάρχουν πολλοί συνιδιοκτήτες και δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση, είτε επειδή είναι πολύ μικρές ιδιοκτησίες, είτε επειδή έχει απαξιωθεί το κτιριακό απόθεμα τόσο καιρό λόγω του οικοδομικού σχεδίου που δεν μπορούσαν να χτίσουν ή να χτίσουν καινούρια».

Αυτό που ζητούν στην ουσία σαν σύλλογος είναι «να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, τα εγκαταλελειμμένα πρέπει είτε να κατεδαφιστούν είτε να συντηρηθούν. Σε πρώτη φάση, πρέπει να βρεθεί μια λύση για τα άμεσα ετοιμόρροπα από τον δήμο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα και  τεχνικά και νομικά να επέμβει. Σαν σύλλογος έχουμε κάνει καταγραφή περίπου 20 από αυτά που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα και τα έχουμε δώσει στον δήμο αρκετά χρόνια τώρα».

Όσον αφορά το κτίριο της Παπαδοπούλου, του οποίου η πρόσφατη κατάρρευση «πυροδότησε» εκ νέου τη συζήτηση για τα ετοιμόρροπα στην περιοχή, η κα. Γιατρομανωλάκη διευκρίνισε ότι «δεν κινδύνευσε κόσμος αλλά αυτό είναι συγκυριακό, ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει κάποιος εκείνη την ώρα που πέφτει και να τραυματιστεί».