Δήμος Ηρακλείου: Οι γεωτρήσεις δεν έχουν καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης – Χαμηλή η στάθμη στο Φράγμα Αποσελέμη

Πρέπει να διαβάσετε

Ο ασταθής ανοιξιάτικος καιρός δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τη χαμηλή στάθμη του φράγματος του Αποσελέμη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το βροχερό διήμερο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο φράγμα κατέληξαν 62.000 κυβικά νερού, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 2,5 ημερών, δεδομένου ότι καθημερινά διυλίζονται 25.000 κυβικά.

Σημαντικό μέρος της ποσότητας του νερού του ταμιευτήρα προέρχεται από τη σήραγγα που κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου. «Τα προηγούμενα χρόνια κατέβαιναν μέχρι και 20 εκ. κυβικά από το Οροπέδιο. Φέτος συνολικά κατέβηκε ένα εκατομμύριο» σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών κι Υδραυλικών Έργων, Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1, σήμερα η ποσότητα του νερού στον ταμιευτήρα ανέρχεται σε 8.600.000 κυβικά. Ουσιαστικά διαθέσιμα είναι περί τα 7 εκ. κυβικά, καθώς το τεχνικό όριο ασφαλείας του φράγματος είναι 1-1,5 εκ. κυβικά.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχει γίνει συμφωνία με τους τρεις Δήμους που υδροδοτούνται από το φράγμα – Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου – μέχρι το τέλος του χρόνου να λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες. Οι Δήμοι Χερσονήσου κι Αγ. Νικολάου, ενεργοποιώντας εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, έχουν καταφέρει να καλύψουν τις ανάγκες τους. Εκείνος που εξακολουθεί να έχει ανάγκη μεγαλύτερη ποσότητα από το φράγμα είναι ο Δήμος Ηρακλείου. «Προκειμένου το Ηράκλειο να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του νερού από τον Αποσελέμη, ενεργοποιεί γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις ήταν αρκετά χρόνια σε αδράνεια, οπότε προκύπτουν προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στους αγωγούς, οι οποίοι είναι παλιοί και σπάνε, οπότε πρέπει να διορθωθούν οι αγωγοί για να προχωρήσει η ενεργοποίηση της γεώτρησης. Συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΥΑΗ, βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια κι ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να προσαρμοστεί στις συμφωνημένες ποσότητες» σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Ο σχεδιασμός του ΟΑΚ έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε βάσει της ποσότητας που διέθετε το φράγμα μέχρι το Φλεβάρη, να μπορέσουν να καλυφθούν οι τρεις Δήμοι με τις μειωμένες ποσότητες έως και το τέλος του χρόνου, προσδοκώντας σημαντική αύξηση της στάθμης τον ερχόμενο χειμώνα. Αν όμως επαναληφθεί ένας άνυδρος χειμώνας, τότε θα προκύψει σοβαρό ζήτημα επάρκειας του νερού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη λειτουργία της σήραγγας, υπήρξε χρονιά που η διαθέσιμη ποσότητα είχε φτάσει σε 200.000 κυβικά. Από τη λειτουργία της σήραγγας και μετά, έχουν υπάρξει και χρονιές που το φράγμα υπερχείλισε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα