Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων όσο διαρκεί η πανδημία

Πρέπει να διαβάσετε

Η ταχύτητα των εμβολιασμών και η ταχύτητα των μεταλλάξεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας επεσήμανε μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και το Σωτήρη Μεταξά ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως όσο διαρκεί μία πανδημία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την επικράτηση των μεταλλάξεων όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ινδία.

«Το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να έχουμε το λεγόμενο τείχος ανοσίας εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από την ταχύτητα των εμβολιασμών και την ταχύτητα των μεταλλάξεων. Όσο είναι ενεργή μία πανδημία αυξάνεται ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ο βασικός στόχος όπως πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος πρέπει να είναι ο έλεγχος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς «δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε τον έλεγχο της πανδημίας στην Ευρώπη χωρίς αυτό να συμβαίνει ταυτόχρονα σε Ασία και Αφρική».

Η εκτίμηση που έκανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι πως μπορεί ο κορωνοϊός να αποκτήσει σύντομα ενδημικά χαρακτηριστικά όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

«Υπάρχει περίπτωση να δούμε τον ιό να έχει μία έξαρση στη χώρα μας π.χ τους χειμερινούς μήνες, Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ύφεση τους καλοκαιρινούς που ο συγχρωτισμός είναι λιγότερος καθώς είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό όπως συμβαίνει με τη γρίπη»  ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ ένα ποσοστό της τάξης του 60-70% του πληθυσμού ίσως να είναι αρκετό για να υπάρξει ανοσία στη χώρα, όμως αν υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν ίσως όπως είπε το ποσοστό που θα απαιτηθεί να είναι στο 80%.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα