Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη» κατέθεσε η ανοσιολόγος

Πρέπει να διαβάσετε

Την άποψη ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να πέθανε η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη από κεταμίνη χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, διατύπωσε η καθηγήτρια ανοσολογίας Carola Vinuesa στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Δεν έχω διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη η Πισπιρίγκου» είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας που έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αντίστοιχη υπόθεση στην Αυστραλία. Πρόκειται για την υπόθεση της Katherine Folbigg, που καταδικάστηκε για τους θανάτους των 4 παιδιών της, αλλά έπειτα από έρευνα της συγκεκριμένης καθηγήτριας σε συνεργασία με τον καθηγητή Todor Arsov και μια ομάδα γιατρών και επιστημόνων η κατηγορούμενη που είχε εκτίσει 20 έτη στη φυλακή, αποφυλακίστηκε αφού της δόθηκε χάρη καθώς οι γιατροί δημιούργησαν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή της εξηγώντας πως τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει με φυσικό τρόπο εξαιτίας ενός γονιδίου.

«Στην υπόθεση της Τζωρτζίνας συμπεράναμε ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο της. Υπάρχει αιφνίδιος θάνατος με την επιληψία, αλλά και την πνευμονία. Τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια στα τρία παιδιά και αυτό δείχνει σε εμάς ότι υπήρχε γενετικό πρόβλημα» είπε η μάρτυρας. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε αν ο θάνατος της Τζωρτζίνας θα μπορούσε να σχετίζεται με το γονίδιο που εντοπίστηκε στη μητέρα της, η μάρτυρας είπε: «Είναι απίθανο ο θάνατος της Τζωρτζίνας και τα καρδιακά προβλήματα της να σχετίζονται με το γονίδιο που βρέθηκε στη μητέρα. Με αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να σχετίζεται ο θάνατος της Ίριδας».

Πρόεδρος: Αν τα τρία παιδιά πάσχουν από κληρονομική ασθένεια, το ένα γιατί την εμφανίζει στους 6 μήνες, το άλλο στα 3,5 χρόνια και το άλλο στα 9;

Μάρτυρας: Στη γενετική έχουμε τη μεταβλητή εκφραστικότητα και είναι αυτό ακριβώς ότι δείχνει ότι μπορεί ένα σύνδρομο να εκφραστεί σε διαφορετικές ηλικίες και να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά γονίδια, τα οποία αποκαλούμε τροποποιητικά. Μπορεί δυο παιδιά να φέρουν μια γενετική παραλλαγή αλλά ο γονέας να φέρει μια βοηθητική παραλλαγή που να μην εκδηλώνει το ίδιο γρήγορα κάποιο σύμπτωμα. Επίσης αυτά τα πράγματα επηρεάζονται από το περιβάλλον, τη διατροφή που ακολουθείται ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να έχει ληφθεί και να πυροδοτήσει πράγματα. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν σε διαφορετικές ηλικίες την ασθένεια.

Πρόεδρος: Από τι πέθανε η Τζωρτζίνα; Ποιο γονίδιο μπορεί να είναι αυτό;

 

ΜάρτυραςΔεν έχω καταλήξει. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, έχουμε ένα ευρύ φάσμα που πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Πρόεδρος: Αρκεί μόνο το γονίδιο για να πεθάνει κάποιος ή πρέπει να έχουν εκδηλωθεί κάποια συμπτώματα;

Μάρτυρας: Ένα γονίδιο προκαλεί ένα φαινότυπο, κι ένας φαινότυπος το θάνατο. Μερικά γονίδια έχουν υψηλή θνητότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας σχετικά με το αν υπάρχουν νεκροτομικά ευρήματα που να δείχνουν ότι η Τζωρτζίνα έπασχε από κάποιο γονίδιο. «Η καινοτομιώδης εκφύλιση που είναι σπάνια. Υπάρχει μικρή καρδιά που υποδεικνύει μειωμένο καρδιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει ίνωση και λιπώδης διήθηση στην καρδιά. Κάποιος θα μπορούσε να έχει προβληματικό γονίδιο με αυτά τα ευρήματα. Είναι ασυνήθιστα και ιδιαίτερα σοβαρά και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι η πρώτη καρδιακή ανακοπή του παιδιού δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιούσε το προβληματικό γονίδιο.

Γεωργακόπουλος: Συνηθίζετε να πηγαίνετε αφιλοκερδώς να καταθέτετε σε υποθέσεις για τις οποίες δεν έχετε καμία εμπλοκή;

Μάρτυρας: Πηγαίνω δωρεάν και αν μπορώ να βοηθήσω ένα δικαστήριο με τις γνώσεις μου το κάνω.

Γεωργακόπουλος: Βλέπετε ομοιότητες με την υπόθεση της Αυστραλίας ενώ εκείνοι οι θάνατοι δεν συνδέθηκαν ποτέ με δηλητήριο;

ΜάρτυραςΉταν αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα από τα αγόρια πέθαναν από επιληψία. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Σε έρευνα που κάναμε δόθηκαν ποσότητες κεταμίνης 2,5 φορές πάνω από το κανονικό και δεν συνέβη κάτι. Είναι εξαιρετικό απίθανο να πέθανε το παιδί από κεταμίνη αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

«Δεν έχω διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη η κυρία Πισπιρίγκου» σημείωσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως θεωρεί όμως ότι δεν έχουν έγινε όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. «Πιστεύω ότι η μεταθανάτια παθολογία έχει σπάνια ευρήματα στα παιδιά αυτά. Είναι λόγος για περαιτέρω έρευνα» είπε η μάρτυρας.

Κούγιας: Από τον ιατρικό φάκελο διαπιστώνετε ότι έχουν γίνει η κατάλληλοι έλεγχοι για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Η κεταμίνη που βρέθηκε είναι πολύ κοντά σε θεραπευτική δόση κεταμίνης. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι. Υπάρχουν αλλά ευρήματα πιο σοβαρά. Το παιδί είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο.

«Αν βρεθεί γενετική αιτία που σχετίζεται με θάνατο σε βρεφική ηλικία, τότε θα ήταν εξαιρετικά πιθανό να έχει συμβεί από το γονίδιο» είπε λίγο αργότερα η μάρτυρας. Αναφερόμενη στο γονιδιακό έλεγχο που έγινε στη Τζωρτζίνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει καρδιακό νόσημα, σχολίασε σχετικά με την κατάθεση του γενετιστή επτά μήνες αργότερα: «δεν είμαι θεμα χρόνου της έρευνας, αλλά των πάνελ που εξετάστηκαν και τα ευρήματα μετά το θάνατο. Είχαν εξεταστεί μόνο τα καρδιακά. Θα μπορούσε να έχει να κάνει με νεφρά ή με το μιτοχόνδριο. Θα έπρεπε να συμπεριληφθούν πρόσθετες αιτίες. Έπρεπε να γίνει περαιτέρω έλεγχος».

Νωρίτερα, στο δικαστήριο αναγνώστηκε κοινή ιατρική γνωμοδότηση που συνέταξε ο καθηγητής γενετικής Todor Arsov, που είχε καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, μαζί με την Carola Vinuesa. Και οι δύο κλήθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου έπειτα από πρόταση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου προς την ομάδα των συνηγόρων της.

«Είναι η ιατρική τους άποψη για ζητήματα που δεν εξετάστηκαν στην περίπτωσης της Τζωρτζίνας» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας και η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε το έγγραφο στο οποίο οι δυο μάρτυρες κάνουν λόγο για πιθανότητα χορήγησης μεγαλύτερης δοσολογίας κεταμίνης από τους γιατρούς, υποστηρίζουν ότι έγινε ελλιπής έλεγχος, ενώ σημειώνουν ότι έγινε περιορισμένος γενετικός έλεγχος στα παιδιά, ο οποίος μάλιστα δεν περιλαμβάνει αντίστοιχο γονιδιακό έλεγχο στους γονείς.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα