Το θέμα με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι ένα ακόμη επεισόδιο από το θέατρο του παραλόγου της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στην Κρήτη υπάρχουν «καραμπινάτες» περιπτώσεις αυθαιρεσιών για τις οποίες υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια όλοι οι φάκελοι έχουν μπει στην «κατάψυξη» επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνουν οι κατεδαφίσεις.

Όχι ότι στο παρελθόν, όταν υπήρχαν τα χρήματα και «έτρεχαν» οι εργολαβίες διαπιστώναμε έντονη κινητικότητα. Απλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει προστεθεί και αυτή η δικαιολογία. Δικαιολογία ή «άλλοθι», το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και παραμένουν ατιμώρητοι. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη εκκρεμούν περισσότερα από 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Πρόκειται για αυθαιρεσίες που συνοδεύονται από καταπατήσεις στον αιγιαλό.

Να θυμίσω ότι η τραγωδία στο Μάτι είχε φέρει στο προσκήνιο το «καυτό» θέμα με τις αυθαιρεσίες και την πολιτική προστασία. Τότε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε κάνει λόγο για άμεσες κατεδαφίσεις σε όλη τη χώρα, όμως ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα εξελίξεις.

Ακόμα και στο σενάριο της εξασφάλισης των απαραίτητων πιστώσεων, ο διεθνής διαγωνισμός με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει πριν το Φθινόπωρο και πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Σωτήρης Μεταξάς

Ο Σωτήρης Μεταξάς είναι δημοσιογράφος στην Τηλεόραση Creta.