Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: «Η τουρκική οικονομία δεν καταρρέει»

Πρέπει να διαβάσετε

Εν μέσω πληθωρισμού διεξήχθησαν οι εκλογές στην Τουρκία, με τον Ερντογάν πάντως να αναδεικνύεται εδώ και 20 χρόνια ανίκητος. Και παρά την ανορθόδοξη κατά πολλούς αναλυτές οικονομική πολιτική του, να μην τινάζει εν τέλει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ένα κράμα αντιθέσεων και δυσνόητων για τη Δύση επιλογών, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο απλών πολιτών, που πέρα από τις συντηρητικές πολιτικές και τις ακραίες απόψεις του Προέδρου που βιώνουν κι ακούνε όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουν το τελευταίο διάστημα το εισόδημά του να «ροκανίζεται» από την ακρίβεια.

«Με την άποψη ότι το εκλογικό σώμα αποφάσισε διαφορετικά από τα οικονομικά του συμφέροντα, θα συμφωνούσα εν μέρει, γιατί το περιεχόμενο των εκλογών στην Τουρκία ναι μεν για πολλούς ήταν η οικονομική τους επιβίωση, λόγω κυρίως του πληθωρισμού που τρέχει σχεδόν με 42%, αλλά για άλλους δεν ήταν αυτό το κύριο θέμα το οποίο τους απασχολούσε και το κριτήριο με το οποίο ψήφισαν.

Ήταν περισσότερο αυτό το οποίο λέμε ένα ταυτοτικό κριτήριο και κυρίως οι μεγάλες μάζες της Ανατολίας θεωρούν ότι τα 20 τελευταία χρόνια έχουν βρει μία ταυτότητα και έχουν δει μεγαλύτερη ικανοποίηση στις ανάγκες τους σε σχέση με το Κεμαλικό καθεστώς. Δύο στοιχεία που πρέπει επιπροσθέτως να ληφθούν υπόψη είναι τόσο η θρησκεία, όσο και ο εθνικισμός» σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

«Δεν καταρρέει η τουρκική οικονομία»

Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, ο κ. Τσαρδανίδης τόνισε πως η οικονομία της χώρας δεν καταρρέει.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός, που σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία σε μεγάλη έλλειψη συναλλάγματος και για αυτό ίσως θα χρειαστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι η χώρα δεν έχει μεγάλο δημόσιο χρέος.

Επίσης κάνει εξαγωγές. Είναι μια βιομηχανική χώρα, παράγει πάρα πολλά πράγματα κι η ανεργία της δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οπότε υπάρχουν κι άλλα κριτήρια με τα οποία μπορούμε να δούμε κατά πόσο η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μιας οικονομικής κατάρρευσης. Οικονομικά προβλήματα σοβαρά υπάρχουν, αλλά δε θα έλεγα ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο πριν από την οικονομική κατάρρευση.»

Ένας ακόμη «στυλοβάτης» της τουρκικής οικονομίας, είναι οι σχέσεις της με τη Ρωσία και τη συμφωνία που έχουν κάνει για τον ενεργειακό εφοδιασμό με χαμηλότερο κόστος. Έτσι, η Ρωσία κατορθώνει να αμβλύνει τις συνέπειες του εμπάργκο και των κυρώσεων που έχει από τη Δύση. «Μην ξεχνάτε ότι τριπλασιάστηκε το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Τσαρδανίδης.

Παράλληλα πρόσθεσε πως ακόμα κι αν η Τουρκία τώρα βρίσκεται ενώπιον capital controls, οι τράπεζές της δεν καταρρέουν, όπως σε άλλες περιπτώσεις χωρών που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση. «Η Τουρκία τα τελευταία 50-60 χρόνια έχει βρεθεί σε αρκετές φάσεις μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, όπως το 2001, οπότε κατέρρευσαν οι τράπεζες κι ήταν αυτή η κατάσταση που είχε ως συνέπεια την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.»

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές των τραπεζών, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δε χαρακτήρισε ως μια από τις πιο δύσκολες φάσεις, την κατάσταση που βιώνει σήμερα η οικονομία της χώρας.

Η ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιμείνει στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την πολιτική αυτή να χαρακτηρίζεται από πολλούς ανορθόδοξη. Μολονότι τα χαμηλά επιτόκια συμβάλλουν στον πληθωρισμό, το σκεπτικό του Τούρκου Προέδρου είναι ότι παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση ικανοποιητικής ανάπτυξης, των εξαγωγών και στην προσέλκυση τουρισμού, λόγω χαμηλών τιμών.

«Αυτή η ανορθόδοξη πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει συνέπειες αρκετά σημαντικές. Μπορεί ο Ερντογάν να το ισορροπεί λίγο με εισροές συναλλαγμάτων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, από άλλες χώρες όπως το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά αυτό δε νομίζω ότι θα του φτάσει. Εκτιμώ ότι θα κληθεί εν τέλει να πληρώσει το κόστος αυτού του υψηλού πληθωρισμού και να αλλάξει ρότα.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα