Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι για τον «μίνι» καύσωνα: Για 40άρια κάνει λόγο ο Τσατραφύλλιας – «Ας μη βιαζόμαστε» λέει ο Κολυδάς

Πρέπει να διαβάσετε

Μίνι καύσωνας που θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα βρίσκεται προ των πυλών, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 30 βαθμούς και οι παραλίες στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα θα είναι γεμάτες.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι είναι το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης με τον Γιώργο Τσατραφύλλια να κάνει πρόγνωση ακόμη και για 40 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές μέχρι και το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου με μία μικρή πτώση το Σαββατοκύριακο των ευρωεκλογών. Σε ανάρτησή του ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρει πως σε οχτώ περιοχές οι θερμοκρασίες θα φτάσουν σε ύψη ρεκόρ για την εποχή είναι οι εξής: Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησος, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Κολυδάς: «Ας μη βιαζόμαστε»

«Ας μη βιαζόμαστε» τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς μετά τις τοποθετήσεις μετεωρολόγων για κύμα υψηλής ζέστης τις επόμενες ημέρες, με την άφιξη του Ιουνίου.

«Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ.Κολυδάς.

Ολόκληρη η ανάρτηση Κολυδά:

«ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ….
Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις.
– Η ζέστη βέβαια έρχεται και αυτό διακρίνεται από την μεταβολή των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa
– Στο βίντεο η μεταβολή της θερμοκρασίας στα 850hPa καθώς και οι δύο χάρτες με τις μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασιών μεταξύ τους (ECMWF-GFS)».

Αρναούτογλου: Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας μετά τις 30 Μαΐου

Ο προγνώστης της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 36 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος, όπως δείχνει σε γράφημα στο Facebook, εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα από την Παρασκευή, με τη μέση θερμοκρασία στους 31 βαθμούς, το Σάββατο στους 33, την Κυριακή στους 35, τη Δευτέρα και την Τρίτη -οι πιο ζεστές ημέρες- με μέση θερμοκρασία 36 βαθμούς και την Τετάρτη στους 35 βαθμούς. Μάλιστα, αναφέρει ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη, μακριά από τη θάλασσα η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Αντίστοιχα, προβλέπει 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις ορεινές περιοχές (π.χ. 500 – 1.000 μέτρα υψόμετρο), ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, αλλά με πιο αυξημένη σχετικά θερμοκρασία.

Καλλιάνος: Μόλις μπει ο Ιούνιος, θα «μυρίσει» καλοκαίρι

Για «θερμή εισβολή», η οποία θα αρχίσει από την Κυριακή, έκανε λόγο και ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή, όμως, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C, με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η διάρκεια της θερμής εισβολής.

Ο κ. Καλλιάνος δημοσίευσε, μάλιστα, ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα:

Πέμπτη 30/5: 28°C
Παρασκευή 31/5: 28°C
Σάββατο 1/6: 30-31°C (με επιφύλαξη)
Κυριακή 2/6: 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6: 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

«Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχει ρίσκο, γι’ αυτό και έχω βάλει την ένδειξη “με επιφύλαξη” ή “με μεγάλη επιφύλαξη”», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα