ΔΕΥΑΗ: Λογαριασμός ρεύματος που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ για έναν μήνα

Πρέπει να διαβάσετε

Δυσβάσταχτο είναι το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ της Κρήτης που πλέον αδυνατούν να διαχειριστούν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίοι φτάνουν ακόμα και σε τετραπλασιασμό, με κίνδυνο οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης να μείνουν ακόμη και… στο σκοτάδι.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος Ένωσης ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για την ρήτρα αναπροσαρμογής που επέφερε τόσο μεγάλες αυξήσεις και ζητάει να ληφθούν μέτρα απομείωσης αυτών των κόστων, γιατί όπως αναφέρει μιλώντας στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη και στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η ενεργειακή ζήτηση των δήμων είναι μεγάλη και δεν μπορεί να γίνει εξοικονόμηση.

 

«Είναι τεράστια τα νούμερα και για να μην μιλάμε μόνο με θεωρίες, θα πω μόνο ότι ο λογαριασμός του Οκτωβρίου 2020, στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνης ήταν 250.849, τον επόμενο χρόνο για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 344 χιλ. και φέτος είναι 1.036.881. Για την μεν χαμηλή τάση η αύξηση είναι 239% ενώ στη μέση τάση είναι 406%, αυτό το πράγμα είναι μη διαχειρίσιμο. Κυρίως, είναι εκτός από οποιαδήποτε κυβερνητική πρόβλεψη επούλωσης» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε εκείνοι που κάνουμε κεντρικές πολιτικές, όμως είμαστε εκείνοι που εισπράττουμε και υποδεχόμαστε το πρόβλημα. Δυστυχώς, θα το επωμιστούν και οι πολίτες, αν η πολιτεία δεν καταλάβει τι συμβαίνει».

Ωστόσο, εξαιτίας των γενικότερων αυξήσεων της τιμής της ενέργειας, των καυσίμων, καθώς και των βασικών προϊόντων της καθημερινότητας, οι δημότες αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και προχωρούν είτε σε ρυθμίσεις των λογαριασμών τους με άτοκες δόσεις, είτε δεν τους αποπληρώνουν καθόλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης ανέφερε πως το ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για το μήνα Οκτώβριο στην δημοτική επιχείρηση, φτάνει το 1.039.000 ευρώ.

«Όλα αυτά, όταν ο τζίρος, ο μηνιαίος είναι 1.300.000. Αν πληρώσεις τη ΔΕΗ, μετά τι θα πληρώσεις, το προσωπικό ή τα έργα; Πρέπει να παρθούν μέτρα, είναι μη διαχειρίσιμο, το χρέος» σημείωσε ο κ. Βουρεξάκης ενώ πρόσθεσε πως το 2019 – 2020, το ενεργειακό κόστος δεν ξεπερνούσε τις 350 χιλ. ευρώ.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος Ένωσης ΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια των πολιτών, αλλά πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα