Ας τολμήσει να κάνει πρόωρες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας πολύ απλά ότι “εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης”. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηθείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως είπε την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος, ο κ Τσίπρας απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

H νέα γενιά δεν χρειάζεται gigabytes αλλά πραγματικούς μισθούς

Το ζήτημα της νέας γενιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με gigabytes αλλά με πραγματικούς μισθούς, τόνισε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα με gigabytes κι ένα πρόγραμμα που δεν πριμοδοτεί με 1.200 ευρώ, αλλά με περίπου 100 ευρώ το μήνα τους νέους εργαζόμενους.

«Σκοπός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πρόταση για αναδιαμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στην πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, πρόταση που απευθύνεται κυρίως στους νέους όπως είπε.

«Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα και πρέπει να γίνει εθνικός στόχος η καταπολέμηση του brain drain αλλά και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας.

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα»

Έκκληση σε νέους και πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν

Παρράληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για την παταγώδη – όπως είπε – αποτυχία στη διαχείρηση της πανδημίας στην κυβέρνηση .

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.
«Αυτή την παταγώδη αποτυχία και την πολιτική ευθύνη κάποιος πρέπει να την πιστωθεί. Σίγουρα όχι οι υγειονομικοί και όχι οι πολίτες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωρήσει. Τα νούμερα είναι αρκετά χαμηλά. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών, γιατί δεν μπορεί να πείσει. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, η κυβέρνηση φρόντισε, αντί να προμοτάρει το μήνυμα, να προωθήσει το μέσο», είπε αναφερόμενος στους εμβολιασμούς.

«Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται οριστικά. Το ζήτημα είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», συνέχισε.

«Εγώ διαρκώς επαναλαμβάνω και τονίζω την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Απευθύνω δε έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους νέους, να εμβολιαστούν. Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό και όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.