Η δέσμευση Μ. Γκάγκα για το νοσοκομείο Ιεράπετρας κι η προσπάθεια προσέλκυσης υγειονομικών στο Ε.Σ.Υ.

Πρέπει να διαβάσετε

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στο ΠΑΓΝΗ για τα εγκαίνια του ψηφιακού μηχανήματος Pet-ct και της νέας ΜΕΘ, αλλά και τις παράλληλες διαμαρτυρίες εργαζομένων, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, καθώς και για τις άγονες σε πολλές περιπτώσεις προκηρύξεις θέσεων εργασίας.

«Πέντε αποχωρήσεις έναντι μιας πρόσληψης»

Η κ. Γκάγκα μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, σημείωσε πως επί 12 χρόνια περίπου, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, για κάθε πέντε αποχωρήσεις, γινόταν μία πρόσληψη. «Αυτό το κενό όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να συμπληρωθεί μέσα σε ένα, δυο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και στάθηκε στις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. «Στη διάρκεια της πανδημίας ήρθαν περίπου 15.000 νέα άτομα στο Υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια, είτε μόνιμα, είτε επικουρικά. Μόνο την τελευταία χρονιά έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών. Αφήνω τις προσλήψεις των προηγούμενων τριών χρόνων. Άρα, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από μεριάς Υπουργείου, να συμπληρωθούν τα κενά.»

Τα κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων

Το ένα σκέλος είναι η προκήρυξη θέσεων εργασίας από το Υπουργείο Υγείας. Το άλλο σκέλος είναι η πλήρωση των θέσεων αυτών, διότι πλέον οι δημόσιες δομές υγείας δεν αποτελούν ελκυστικό χώρο απασχόλησης. «Τι κάνουμε γι’αυτό; Δώσαμε πρώτα μια μικρή πράγματι αύξηση 10% σε όλους τους γιατρούς, διότι θεωρούμε ότι ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε σε μια χρονιά όπου απαιτήθηκε η στήριξη όλων των νοικοκυριών κι όλων των επιχειρήσεων, λόγω ενεργειακής κρίσης. Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός ανετράπη, λόγω απρόβλεπτων παραγόντων. Επίσης, για τους αναισθησιολόγους που είχαμε πρόβλημα, δώσαμε περισσότερα οικονομικά κίνητρα, τόσο για τους ειδικευόμενους, όσο και για τους ειδικευμένους. Σε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια από τότε που δόθηκαν τα κίνητρα, έχουμε διπλασιάσει τους ειδικευόμενους της αναισθησιολογίας. Επιπροσθέτως, έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όποιον μετακινείται για υπηρεσιακές ανάγκες, να λαμβάνει επιπλέον 1.800 ευρώ, τα οποία θεωρούμε ότι είναι ένα ικανό οικονομικό κίνητρο.»

Προσωπική δέσμευση της Μ. Γκάγκα για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Ωστόσο, οι προκηρύξεις και τα επιπρόσθετα κίνητρα δεν έχουν ανατρέψει την κατάσταση σε νοσοκομεία όπως αυτά της Ιεράπετρας και του Ρεθύμνου, όπου όχι μόνο δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις, αλλά υποβάλλονται και παραιτήσεις, λόγω συνθηκών εργασίας. «Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται τα νοσοκομεία στήριξη. Στην Ιεράπετρα πράγματι ο συνάδελφος, ο παθολόγος, κάνει μια ηρωική δουλειά. Του έχω υποσχεθεί προσωπικά ότι θα έχει σύντομα βοήθεια και θα την έχει. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουμε προκηρύξει θέσεις και για διευθυντή και για επιμελητές» δήλωσε η κ. Γκάγκα.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Αναφορικά με τις υποδομές των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου, η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε πως έχουν δοθεί περισσότερα από 6 εκ. ευρώ για τη νέα ογκολογική πτέρυγα, 2,5 εκ. ευρώ για τα καινούρια ΤΕΠ, ενώ στη ΜΕΘ, με δαπάνες του Υπουργείου αυξήθηκαν από 8 σε 12 τα κρεβάτια και στη συνέχεια με τη χορηγία του ιδρύματος Στ. Νιάρχος, ανήλθαν σε 27. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο αναβαθμίζονται τα ΤΕΠ, ενώ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ γίνεται ανάπλαση όλου του νοσοκομείου, ώστε να μην υπάρχουν πλέον οκτάκλινοι θάλαμοι.

Το νομοσχέδιο για παράλληλη εργασία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα

Ως προς τη δυνατότητα εργασίας των γιατρών σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, η κ. Γκάγκα τόνισε πως ιδιώτες μπορούσαν να εργαστούν και στο παρελθόν στο Ε.Σ.Υ. με μπλοκάκι, άνευ κριτηρίων. «Αυτό το κάναμε τώρα επίσημο, με κριτήρια. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί ειδικά σε μικρές περιοχές κι απομακρυσμένες, είναι καλό να έχει ο γιατρός περισσότερες επιλογές και φυσικά τα νοσοκομεία να είναι μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους υγειονομικούς. Άλλωστε, οι λίστες στα νοσοκομεία είναι ηλεκτρονικές, παρακολουθούνται κεντρικά, δεν μπορούν να παραβιαστούν, άρα ο ασθενής μπορεί να ελέγξει τις αναμονές και βάσει αυτού να επιλέξει το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Δε θα αλλάξει κάτι στην πρωινή βάρδια. Είναι κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη κι είναι ευχαριστημένοι οι ασθενείς. Πριν κάνουμε οτιδήποτε, πρέπει να σας πω ότι μιλήσαμε με τους ασθενείς. Μιλήσαμε και μιλάμε με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας κι εισπράξαμε τη σύμφωνη γνώμη. Κι ο λόγος που δεν έχουμε κατασταλάξει για τις υπουργικές αποφάσεις, είναι γιατί θέλουμε να υπάρχει απόλυτη συναίνεση και να είναι όλοι σύμφωνοι σε αυτό που κάνουμε.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα