Μπαίνουμε σε ένα καλοκαίρι με πολύ χειρότερες συνθήκες σε σχέση με το πως μπήκαμε στο περσινό καλοκαίρι, επεσήμανε ο καθηγητής Γεννετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανόλης Δερμιτζάκης μιλώτας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA. Υπέρμαχος του ανοίγματος των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως η καθυστέρηση στο άνοιγμα των εξωτερικών χώρων έχει οδηγήσει σε αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και αυτό θα έχει επίπτωση και στον τουρισμό όπως είπε ειδικά το πρώτο διάστημα.

«Είμαστε πολύ οριακά. Θα έπρεπε να είχαμε πάρει να μέτρα για τους εξωτερικούς χώρους νωρίτερα. Έχουμε μία καλή πορεία όμως δεν είμαστε ακόμα στο ξέφωτο και η αποκλιμάκωση θα είναι αργή. Δεν νομίζω πως θα έχουμε πολλούς τουρίστες από το άνοιγμα της χώρας στις 15 Μαίου. Θα ξεκινήσουμε ένα καλοκαίρι πολύ χειρότερα από ότι το ξεκινήσαμε πέρσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Δεμμιτζάκης.

Όπως ανέφερε ο κ Δερμιτζάκης το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που θα οδηγήσει τον κόσμο εκτός των σπιτιών, η αύξηση στους εμβολιασμούς και η βελτίωση του καιρού θα οδηγήσουν όπως ανέφερε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ενώ ήταν ξεκάθαρος για το θέμα των εμβολιασμών και του θορύβου που έχει υπάρξει για τις παρενέργειες.

«Είναι καλό που γίνεται αυτή η συζήτηση για τις παρενέργειες γιατί μας βοηθά ώστε να δούμε και εμείς τι ακριβώς γίνεται. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πιθανότητες να έχει κάποιος που θα εμβολιαστεί κάποιες παρενέργειες είναι πολύ πολύ μικρές ακόμα και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι πιθανότητες ακόμα και ενός νέου ανθρώπου να νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να έχει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δερμιτζάκης επισημαίνοντας επίσης πως με τον εμβολιασμό διακόπτεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Σε σχέση με τις ημέρες του Πάσχα ο ίδιος είναι υπέρ των διανομαρχιακών μετακινήσεων καθώς όπως είπε με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα αστικά κέντρα και δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ενώ κάθετος ήταν για το θέμα των λειτουργιών στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Δεν θεωρώ πως αν συγκεντρωθούν έξω από τους ναούς να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία σε εξωτερικό χώρο οι πιστοί με αποστάσεις και μάσκες θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει αν έχουμε μαζικές συμμετοχές στη θεία μετάληψη. Αν γίνει αυτό ναι θα έχουμε πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανόλης Δερμιτζάκης.